Италианското правителство прави последен опит за преговори с ЕС, надявайки се да постигне дългоочакваната сделка за оказване на помощ за нейните банки и държавни финансови институции, които ежедневно поемат ударите на пазарите.

Докато ЕК призовава Италия да предостави повече подробности за плановете си, италианските власти настояват за спешно приключване на преговорите, влачещи се вече две години. Високопоставен източник заяви пред FT, че сделката по създаването на т.нар. „лоша банка”, която да "съхранява" необслужвани кредити за милиарди евро, трябва да бъде постигната в близките няколко дни или в противен случай цялата инициатива ще се срине.

Но той предупреди, че дори да бъде одобрена, схемата няма да бъде лек за проблемите на банките, защото Италия ще трябва да ограничи въздействието, за да се съобрази с правилата на ЕС за държавните помощи.

Брюксел беше остро разкритикуван от Италия за това, че твърде дълго бави споразумението и поставя прекалено много условия на инициативата на Италия да спаси банките си. През последните месеци това е основният източник на напрежение между ЕС и Рим.

Антонио Патуели, президент на Асоциацията на италианските банки, определи продължителните преговори по схемата като „основата, която заедно с други фактори, доведе до несигурността на пазарите”. Съгласно изискванията на Брюксел, кредиторите на една фалираща банка обикновено поемат загубите, преди каквато и да е финансова помощ да бъде предоставена на финансовата институция.

Тези правила станаха по-строги от 1 януари. Новото законодателство изисква 8% от пасивите на банката да бъдат заличени, преди публичните средства да могат да се използват. ЕК поиска повече подробности за предложенията на италианците миналата седмица, тъй като информацията, получена досега не е достатъчна, за да се определи дали схемата ще се брои за държавна помощ или не.

Докато предишните обсъждания бяха фокусирани върху създаването на „лоша банка”, Италия вече измества фокуса в опит да избегне възможността схемата да бъде определена като държавна помощ. Италианският план се съсредоточава върху т.нар. „пазарна конкурентна основа” в опит да насърчи частните инвеститори да купуват.

Според друго лице, участващо в разговорите, текущият план е много по-реалистичен от модела на „лошата банка” , представен по-рано от Италия. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че нейните служители са в „в много конструктивен диалог с италианските власти”.

Спадът в италианските банкови акции - особено най-уязвимите, включително тези на Monte dei Paschi di Siena, поставя под силен натиск правителството на премиера Матео Ренци, който е притиснат да обясни срива и да излезе с решения. В сряда той свика среща с финансовия министър Пиер Карло Падоан и гуверньора на италианката Централна банка Игнацио Виско, за да обсъдят проблемите в банковия сектор.

Италианските власти многократно са се опитвали да успокоят инвеститорите и обществеността, че банковият сектор остава стабилен и е бил жертва на спекулативна атака, която не се основава на фундаментални проблеми. Те също така заявиха, че не се обсъждат „извънредни мерки” като държавна намеса.

"Въпреки това, ситуацията се наблюдава отблизо", увериха официални представители. „Това е извънредна ситуация за премиера Ренци, която може да изложи на риск доверието в правителството”, заяви анализаторът Волфанго Пичоли.

Случващото се идва след спасяването на четири по-малки банки, предизвикало продължаваща и досега политическа реакция, която може да повлияе на доверието на гражданите за стабилността на банковия сектор. Според експерта от тук следва, че това ще повлияе и върху зараждащото се икономическо възстановяване на страната.