Вчера щатските индекси прекъснаха спада си и приключиха на позитивна територия. Това се случи, след като петролът се оттласна от дъното си и рано тази сутрин брентът вече се търгува над психологическата граница от 30 долара за барел.

Това бе знак за край на масираните разпродажби за азиатските инвеститори и те се насочиха към силно понижилите се активи в региона. Японският Nikkei 225 добави 3.5% към стойността си, оттласвайки се от 15-месечния си минимум.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Аsia-Pacific, се търгува с повишение от 2%. Той достигна четиригодишен минимум вчера.

Спекулации за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ и Японската централна банка също повишиха позитивните настроения на пазарите.

“Налице е добър ръст на индексите, след като много хора закриха късите си позиции. Това обаче не означава, че задължително сме видели дъното на пазара“, според Николас Смит, стратег в CLSA, цитиран от CNBC. “Трудно е да се определи със сигурност кога паниката ще приключи напълно и накъде ще се движат индексите от тук нататък“, допълва още специалистът.

Австралийският основен индекс добави 1.3% към стойността си, докато южнокорейският KOSPI нарасна с 1.8%. Шанхайският основен индекс е едва с 0.8% на позитивна територия.

ЕЦБ успя да неутрализира голяма част от негативните настроения сред пазарните участници вчера, когато президентът Марио Драги намекна за нови стимули за икономиката на еврозоната.

Сериозното възстановяване в цената на петрола бе факторът, до голяма степен дал глътка въздух на фондовите пазари по света. Брентът се понижи до 12-годишен минимум вчера, като вече е с над 10% над него.