Сигурно се чудите какво отличава смартфоните с цена над 900 лева (500 долара) от тези с цена до 350 лева (около 200 долара). Ето какво:

1. По-високо качество на сглобяването и използваните материали, ергономичен дизайн

Смартфоните от най-висок клас обикновено са изработени от висококачествени материали и се отличават с по-голямо качество на сглобката. При тях доминират металът, стъклото и кожата.

Обикновено масово използван материал при по-евтините модели е пластмасата.

В същото време производителите на скъпи смартфони отделят много по-голямо внимание на дизайна, което е първото нещо, забелязвано от потребителите.

2. По-големите екрани с по-висока резолюция

Смартфоните от най-висок клас се отличават с по-голяма резолюция на дисплеите си, обикновено QHD (2560 х 1440). От друга страна, стандарт при евтините смартфони са екраните с резолюция от 720 пиксела.

Тенденцията обаче е насочена в посока на това все повече евтини смартфони да са с FHD резолюция от 1 080 пиксела - стандарт при смартфоните от по-висок клас преди година-две.

3. Уникални характеристики

Не всички смартфони разполагат с едни и същи хардуерни възможности. Някои от скъпите смартфони се отличават с уникални характеристики, като например химикалката S Pen при модела Galaxy Note 5 или 3D Touch-технологията при моделите iPhone 6s/6s Plus.

Други устройства са със заоблени дисплеи, като Galaxy S6 Edge.

С уникална хардуерна характеристика – най-добрата физическа клавиатура на пазара, се отличава моделът BlackBerry Priv.

4. Най-новите и най-бързите чипове

Обикновено скъпите смартфони се отличават с най-новите и най-производителните чипове, които могат да се открият на пазара. Те са предпочитани от потребителите, които често играя на игри или работят едновременно с няколко приложения.

5. Допълнителни софтуерни възможности

Това важи предимно за смартфоните с операционна система Android. При смартфоните от най-висок клас производителите често надграждат стандартната Android-платформа и я предлагат в модифицирани варианти.

При операционните системи Windows и iOs дори по-евтините смартфони имат достъп до същата среда и възможности, както скъпите.

6. По-добри камери

Безспорен е фактът, че смартфоните с най-добри камери на пазара са с цени обикновено над 900 лева. Това е една от запазените им характеристики, които ги отличават от евтините устройства и често привличат потребителите към тях.

Да вярно е, че броят на мегапикселите не е единственият фактор за качеството на снимките. Смартфоните от най-висок клас обаче, освен с високомегапикселови камери, се отличават и с всички допълнителни софтуерни възможности, подобряващи качеството на снимките.

Особено голяма разлика между снимките при евтините и скъпите смартфони се открива в слабоосветена среда.

7. По-дълъг живот на батерията, по-бързо зареждане

Тук нещата отново започват леко да се размиват. Макар традиционно смартфоните с най-издръжливи батерии на пазара да са от висок ценови клас, все по-често и евтините смартфони предлагат тази екстра.

Ефектът за по-дълъг живот при устройствата с ниска цена се усилва от факта, че екраните и чиповете им обикновено са много по-малко ресурсоемки. В същото време стандартът за бързо зареждане все по-често се появява и при някои от евтините устройства.