Доларът отчита сериозни понижения спрямо йената и еврото, след като вчера изказване на високопоставен служител на Федералния резерв на САЩ понижи очакванията по отношение на вдигането на лихвите в страната.

Щатската валута поевтиня вчера, след като президентът на подразделението на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че финансовите условия са значително по-тежки и че отслабващите перспективи пред световния икономически растеж трябва да бъдат взети предвид.

Доларът също така бе поставен под натиск, след като данните на Института за управление на доставките показаха, че активността в сектора на услугите в САЩ се е забавила до близо двугодишно дъно през януари, което допълнително засили несигурността около краткосрочната политика на Фед.

Доларът се търгуваше почти без промяна спрямо йената на ниво от 118.01, след като вчера падна с 1.7%. Щатската валута на практика изтри печалбите си срещу йената, след като Централната банка на Япония обяви отрицателни лихви през миналата седмица, което оскъпи долара до 6-седмичен връх от 121.70 йени.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1084 спрямо долара, или близо до 3.5-годишния връх от 1.1145, достигнат вчера. Еврото скочи с 1.7% спрямо долара, след като лихвите по щатските държавни облигации паднаха до 10-месечни дъна след изказването на Дъдли.

Доларът бе на ниво от 97.335 пункта, след като падна до 3-месечно дъно от 96.885 пункта в сряда.

Пазарът ще насочи вниманието си към данните за фабричните поръчки в САЩ, както и очакваните изказвания на президентите на подразделенията на Фед в Кливланд и Бостън Лорета Местър и Ерик Розенгред, респективно.

Суровинните валути запазиха ръста си от вчера на фона на резкия скок в цената на петрола и отстъплението на долара.

Канадският долар поскъпна до 7-седмичен връх от 1.3720 спрямо щатския долара.

Австралийският долар се повиши до едномесечен връх от 0.7191.