Противоречивият австралийски минен магнат Нейтън Тинклър се очаква да призове съда за отсрочка на процедурата му по фалит.

Бившият милиардер, чиято миннодобивна империя, изградена с дългове, се срина през 2012 г. след спада в цените на въглищата, се бори с молба на GE Commercial към съда да бъде обявен във фалит заради задължения на стойност 2.25 млн. долара, които към юни 2015 г. са се равнявали на 2.8 милиона австралийски долара.

Вчера Федералният съд в Австралия издаде заповед за конфискуване на имущество на Тинклър.

Съдия Жаклин Глийсън също така нареди заповедта да не влиза в сила незабавно, защото адвокатите на Тинклър са дали индикации, че планират да обжалват.

Според Тинклър той не трябва да бъде обявяван във фалит отчасти, защото е платежоспособен, но според съдия Глийсън "доказателствата предоставени от Тинклър не подкрепят неговото твърдение".

Адвокатите на Тинклър също така твърдят, че от GE Commercial не са разчитали на правилния обменен курс, когато са обръщали дълга от щатски в австралийски долари.

Решението на съда идва няколко седмици след като Тинклър набра 20 млн. долара, за да финансира частично закупуването на затворена въглищна мина в Ню Саут Уелс в опит да възстанови бизнеса си.

Australian Pacific Coal, която в момента се оглавява от Тинклър, се е съгласила да купи 83.33% от мината Дартбрук от изпитващия затруднения миннодобивен гигант Anglo American.

Тинклър е поставен под допълнителен натиск и от друга съдебна процедура във връзка с фалита на неговата ферма за коне преди няколко години.

Тинклър дължи на кредиторите си около 5.5 млн. долара като двете страни по делото в момента преговарят за дълга.