Доларът е на път да запише сериозни седмични понижения спрямо основните валути като много от инвеститорите предпочитат сигурността на йената на фона на спада на фондовите пазари в световен мащаб.

Японските пазари бяха затворени заради празник вчера, когато доларът падна до 110.985 спрямо йената, което бе най-ниското му ниво от октомври 2014 г.

За последно доларът се търгува на ниво от 112.32 спрямо йената, над дъното за деня от 111.88 но въпреки това с понижение от 0.1%. Щатската валута е на път да запише близо 4% понижение за седмицата.

Скокът на долара обратно над нивото от 112 породи спекулации, че японските власти предстои да се намесят на пазара. От правителството обаче отрекоха коментар.

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън не помогна с нищо на щатската валута във втория ден на изслушването си пред Конгреса.

Тя обяви, че очаква централната банка постепенно да вдига лихвите през тази година с подобряването на състоянието на пазара на труда и на икономиката, но посочи, че ходовете на банката не са предварително зададени.

Еврото поевтиня с 0.1% до 1.1308, но се търгува недалче от достигнатия вчера връх от 1.1377, което бе най-високото му ниво от октомври 2015 г. Еврото върви към седмичен ръст от 1.3% спрямо долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути нарасна с около 0.1% до 95.666 пункта и е на път да запише седмично понижение от 1.4% след като вчера падна до 95.236 пункта, което бе най-ниското му ниво от октомври.