В Япония се планира изграждането на небостъргач, който ще е два пъти по-висок от настоящата най-висока сграда в света Burj Khalifa.

Работното име на сградата е Sky Mile Tower, като тя ще е дом на около 55 000 души.

Небостъргачът ще предлага на жителите и гостите си наблюдателна площадка на височина от 320 м, както и ресторанти, хотел, библиотека, магазини, фитнес и болница.

Архитектите на проекта твърдят, че небостъргачът ще е абсолютно защитен от всякакви природни катаклизми.

Токио е един от най-уязвимите градове в света, като заплаха за японската столица са тайфуни, урагани, повишаването на морското равнище и др.

Според архитектите, силните ветрове ще са по-голяма заплата за сградата, отколкото земетресенията в региона.

Сградата ще бъде заобиколена от шестоъгълни структури с ширина от 150 до 1500 метра, чиято цел ще бъде защитата на Sky Mile Tower от големите вълни в залива.

Небостъргачът ще ползва енергия от възобновяеми енергийни източници, а асансьорите в нея ще могат да се движат хоризонтално и вертикално.

В случай, че проектът бъде одобрен, строителството на Sky Mile Tower се очаква да бъде завършено през 2045 г.

Най-високата сграда в света за момента е намиращата се в Дубай Burj Khalifa с височина от 828 метра. Няколко проекта обаче вече обявиха, че планират в следващите години да преминат границата от 1 км.

The Kingdom Tower, който се очаква да бъде готовa през 2019 г., ще е с височина от 1008 метра. Също над 1 км ще е височината на небостъргачa Azerbaijan Tower (1050 м), докато Bride tower в Ирак се очаква да се издигне на 1152 метра височина.