Щатските индекси регистрираха повишения от над 1.5% вчера, отбелязвайки най-голямото си тридневно повишение от август насам. Ръстът в цената на петрола до голяма степен съдейства за позитивното представяне.

Индексът на сините чипове Dow Jones и широкият S&P 500 на практика регистрираха първото си тридневно повишение за тази година.

„Силата на ръста на индексите сочи, според мен, желанието на инвеститорите да са на пазара“, според Том Сиомедс, ръководител на Hartford Funds Investment Consulting Group. „Признаците за стабилизиране на цената на петрола и китайската икономика до голяма степен подкрепят ръста“, смята още специалистът, цитиран от CNBC.

През последните три дни индексът Dow добави 5.07% към стойността си, докато широкият S&P 500 нарасна с 5.34%. Технологичният Nasdaq добави 6.26% за същия период.

„Добрите икономически данни до голяма степен бяха в основата на ръста. Когато индексите се понижаваха, налице бяха опасения за рецесия. И макар да има известно забавяне, все още сме далеч от рецесията“, коментира Бен Пейс, инвестиционен стратег в HPM Partners.

Фючърсите на щатския петрол се повишиха с 1.61 долара, или 5.58%, до ниво от 30.66 долара за барел. Това се случи след коментарите от петролния министър на Иран, че се надява на възможно коопериране между производителите по отношение на замразяване на производството на настоящите нива.

Много от пазарните участници бяха скептични, че Иран ще се присъедини към подобно решение, което бе в основата на спада на суровината във вторник.

Широкият индекс S&P 500 се повиши над психологическата граница от 1 900 пункта за първи път от 4 февруари насам. Той на около 10% от годишния си връх.

Фючърсите на златото с доставка през април добавиха 3.2 долара към нивата си, до 1 211 долара за унция.