Мистериозна река, дълга над 6 километра, скрита дълбоко в сърцето на Амазония, е толкова гореща, че буквално ври.

Тя отдавна е легенда в Перу, но когато геологът Андрес Ризо чува за нея, първоначално смята, че такова явление е невъзможно.

Според него това ще изисква огромно количество геотермална топлина, за да ври водата на малката река, а басейнът на Амазонка е далече от всякакви активни вулкани.

Но след това Ризо вижда легендарната кипяща река със собствените си очи.

Той за първи път чува за реката Mayantuyacu, когато дядо му разказва история за това как испанските конквистадори убиват последния император на инките.

След убийството те навлизат в тропическите гори на Амазонка в търсене на злато. Когато се връщат, мъжете разказват ужасяващо преживяване, в което участват човекоядни змии и вряща река.

Дванадесет години по-късно, на семейна вечеря, Ризо чува реката да се споменава отново, когато леля му казва, че я е посетила. Като докторант по геофизика в Southern Methodist University, той се амбицира да открие това чудо на природата.

Започва проучване сред колеги от университети, държавни компании, петролни, газови и минни дружества, но всички те смятат, че подобна река не може да съществува.

"Врящи реки съществуват на планетата, но те обикновено се свързват с вулкани. Имате нужда от мощен източник на топлина за производство на такова голямо геотермално проявление“, посочва Ризо. Казва го и на леля си, която обаче отвръща, че е плувала в реката.

Въпреки скептицизма си, той тръгва на експедиция в джунглата през 2011 г., като се ръководи от описанието на леля си. Казва, че псилогогически е подготвен за реката, но видяното няма нищо общо с очакванията му.

Вижте още: Разгадаха тайната на най-синята река в света

В своята най-широка реката се простира на 25 метра, дълбока е около шест. Водата е достатъчно гореща, за да си сварите чай.

Ако потопите ръката си в нея, ще получите трета степен изгаряния за по-малко от половин секунда. Освен това водоемът със сигурност може да ви убие, ако скочите в него.

Според Ризо така, както ние имаме гореща кръв във вените и артериите си, така и Земята има топла вода, която минава през нейните пукнатини и разломи. "Когато тези земни артерии излязат на повърхността, се получат геотермални прояви: в нашия случай – кипяща река".

По някаква причина реката досега се е изплъзвала от полезрението на учените, но геологът смята да промени това. Той публикува книга със заглавие "Реката на кипене: приключение и откритие в Амазонка".

Днес той се опитва да спаси кипящата река. Заобикалящата я гора е унищожена и ако не се предприемат мерки, районът може да изчезне напълно.