Световните продажби на смартфони са се повишили с 9.7% през последното тримесечие на миналата година - до 403 милиона броя, сочи статистика на консултантската компания Gartner.

Ръстът се забавя на фона на реализираното повишение от 14.4% в продажбите на умни мобилни устройства за цялата година до 1.4 милиарда броя, според данните.

Android продължава да е доминиращата операционна система с дял в размер на 80.7% от общите продажби.

Ръстът в продажбите на устройства с операционната система на Google е 16.6% на годишна база през последните три месеца на годината.

Сред петте най-големи производители само Samsung и Huawei са регистрирали ръст в продажбите си за трите месеца от октомври до декември.

Продажбите на Apple са отбелязали първото в историята си понижение на годишна база. През четвъртото тримесечие на миналата година те са намалели с 4.4%.

Общите продажби на щатския производител са в размер на 225.9 милиона iPhone, с което пазарният дял се повишава до 15.9% спрямо 15.4% година по-рано.

Най-големият световен производител на смартфони – Samsung, е регистрирал продажби в размер на 320.22 милиона смартфона за цялата година. Пазарният дял на компанията обаче се понижава до 22.5% спрямо 24.7% година по-рано.