Има много причини да пожелаете да напуснете работа – целите ви не съвпадат с тези на компанията; не се разбирате с шефа си; не ви допада работата, която вършите; попаднали сте в сиво и мрачно ежедневие; имате друга по-добра оферта и др.

Има един симптом обаче, който може да се сметне за ключов по повод на това, че може би е време да смените своята работа - „неделният уикенд симптом“.

Това е неприятното усещане, което се появява в стомаха ви в неделя, с наближаването на края на уикенда.

Вижте още: Нова година, нова работа

Всички хора изпитват определен дискомфорт в неделя, когато почивката им свършва, особено преди началото на натоварена седмица. Нещо повече, според статистиката цели 76% от работещите изпитват подобен дискомфорт.

Ако това обаче се повтаря всяка неделя и силата и степента на неприятното усещане е в крайна форма, съчетано с раздразнителност или панически атаки, то най-вероятно е време да смените своята работа.

„За работещите да получат така наречената неделна треска е напълно нормално и естествено“, според Лин Тейлър, екссперт по подбор на персонала.

„Нормално е предвид на прехода от състояние на почивка към работно състояние в началото на седмицата. Още по-силни стават притесненията преди седмици, изпълнени с много работни предизвикателства. Ако се чувствате обаче в капан, изпълнени сте с безсилие и крайно притеснение всяка неделя, и то в продължение на седмици, то най-вероятно имате нужда от промяна“, коментира още Тейлър.

Както казва Тейлър, животът е твърде кратък, за да го губят хората в работа, която им създава твърде много стрес или усещане за непълноценност. Това не само краде от радостта на всеки, но също така може сериозно да влошава и здравето, смята още експертът.