Пет храни, които са по-полезни сготвени
Всички знаем, че няма нищо по-полезно от суровите плодове и зеленчуци. Но при някои храни топлинната преработка не съсипва полезните им вещества, а напротив – увеличава ползите им за здравето.
Спанак
Този зеленолистен зеленчук е зареден с калций, желязо и магнезий. За да се абсорбират изцяло полезните му вещества обаче, трябва да го сготвите. Така количеството калций в спанака ще се утрои.
Кейл
Това е един от най-модерните зеленчуци в наши дни. Вареното зеле от този тип е не само по-вкусно, но и доста по-здравословно.
Снабдено с фибри, неговите понижаващи холестерола способности се увеличават, когато е подложено на топлинна обработка.
Вижте още: 19 храни, които чистят отрови от тялото ни
Гъби
Един от най-противоречивите зеленчуци, гъбите имат структура, която ги прави трудносмилаеми.
Готвенето им води до по-лесно усвояване от организма, като убива и голяма част от токсините, които е възможно те да съдържат.
Моркови
Подобно на гъбите, суровите моркови не са лесни за възприемане от организма.
Чрез готвенето им можете да гарантирате по-лесното им храносмилане, както и да извлечете максимални ползи от обилните им количества бетакаротин. Този антиоксидант, който се преобразува във витамин А, подобрява здравето на очите.
Домати
Това е нещо изненадващо. Ние сме свикнали да ядем сурови домати на салати или в сандвичи, но се оказва, че плодовете (защото доматите са плодове) съдържат с около 30% повече ликопен, когато са термично обработени.
Това е антиоксидант, който има доказани ползи в борбата с рака.