На един малък остров в центъра на отдалеченото езеро Тере-Кол, високо в планините на Южен Сибир, близо до монголската граница, се намират останките на Пор-Бажин - структура, която на пръв поглед изглежда като крепост.

Пор-Бажин, което означава "глинена къща" на тувински език, е позната още от 18-и век, но не е проучвана до края на 19 век.

Оттогава комплексът е особено завладяващ за учените, защото те не са в състояние да кажат кой го е построил и защо.

Пор-Бажин е изследван за първи път през 1891 г. от руски археолог, който забелязва сходство при оформлението му с това на Кара-Балгасун - бившата столица на империята на уйгурите, съществувала в продължение на около един век, между средата на 8-и и 9-и век.

Въз основа на тази констатация мястото е датирано към този период. Това е също така и първата хипотеза, която води до името "крепост".

Първите разкопки на обекта се извършват почти 60 години по-късно от друг руски археолог, който вижда конструктивни характеристики, типични за китайската архитектура от времето на династията Танг.

Въз основа на анекдотични доказателства водещият археолог на разкопките предполага, че Пор-Бажин е отбранителна крепост, построена от втория уйгурския владетел - Боян-Кур през 750 г. Скоро тази хипотеза е най-широко приета от учените и се разпространява и от други изследователи, въпреки че тя се основава единствено на спекулации.

През 2007 г. е предприето мащабно теренно проучване. Археолозите откриват глинени плочки от човешки крака, бледи цветни рисунки върху мазилката на стените, гигантски порти и фрагменти от изгоряла дървесина, но нищо съществено, което би могло да предостави окончателен отговор защо е построена структурата.

Друга загадка е липсата на следи от обитаване. Известен напредък е постигнат при радиовъглеродно датиране. Предполага се, че крепостта е построена между 770 и 790 г., което е 20-30 години по-късно, отколкото се е смятало.

Боян-Кур умира през 759 г., заради което е предположено, че синът му е построил мястото. Той е направил манихейството държавна религия и се смята, че Пор-Бажин може да е нейн манастир.

Новият владетел обаче е убит през 779 г. по време на бунт срещу манихейството, което обяснява защо няма никакви следи от обитаване - манастирът никога не е отварял. Разбира се, не съществуват доказателства в подкрепа на тези интерпретации.

Бъдещето на Пор-Бажин е сериозен залог. Структурата се намира върху дълбоко замръзнала земя, която бавно се топи. В резултат на по-високата температура нивото на водата на езерото се покачва.

Това може да доведе до сриването на Пор-Бажин във водата. Според изследователите това може да се случи след около 80 години.

Вижте още: Тази загадка с извънземни беше решена за 26 часа

Има доказателства и за вреди, причинени от най-малко две земетресения в миналото. Едно от тях се е случило по време на строителството в 8-и век, а още едно е нанесло сериозни разрушения, след като мястото е изоставено.