Предполагаемият мозък зад измамите, които оскъпиха цените на акциите на Avon Products Inc и Rocky Mountain Chocolate Factory Inc, е арестуван в България, а американски съд му е повдигнал осем обвинения, информира Reuters.

38-годишният Недко Недев, който има американско и българско гражданство, е обвинен в това, че създал фалшиви оферти за придобиването на Avon и Rocky Mountain, и е извършвал търговия с вътрешна информация преди офертата за придобиване на щатския застраховател Tower Group International Ltd.

Щатските власти ще настояват за екстрадирането на Недев в САЩ, където ще бъде изправен пред съда по обвинения за измама и кражба на самоличност. Недев може да получи до 20-годишна присъда по всяко от обвиненията за измама.

Недев е обвинен в това, че е подал фалшиви оферти през публичната база данни на щатската Комисия по ценни книжа и борси Edgar и че е издавал фалшиви прессъобщения, като впоследствие е търгувал позициите, в които преди това бил влязъл.

Вижте още: Българинът с фалшивата оферта за Avon може би е фантом

Офертата за Avon привлече най-голямо внимание, когато компания на име PTG Capital Partners предложи през май да купи козметичната компания за 18.75 долара на акция, или много повече от реалната цена на акциите тогава. Акциите на Avon бързо поскъпнаха с 20%.

Офертата на PTG първоначално изглеждаше правдоподобна, защото Avon бе обект на спекулации за придобиване от страна на компания за дялово инвестиране с име TPG Capital.

Подозренията обаче нарастват, след като PTG се отказва неоткриваема, а в прессъобщенията й са открити грешки и език, който наподобява използвания от TPG Capital.

Според разследващите власти Недев е отправил фалшива оферта и за Rocky Mountain през декември 2012 г., вследствие на което акциите на компанията са поскъпнали с 4.6%.