От ръководствата на НАП и Агенция „Митници“ изисквам приходите да са повече от миналата година – това казва министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за вестник „Капитал“ по отношение на целите на МФ за събираемостта на приходите. Той посочва, че на база ежедневното наблюдение, още в началото на тази година приходните администрации показват добри резултати.

Освен това нашата страна, по думите на министъра, е с голяма сива икономика и няма причина да смятаме, че не може да се събере повече от заложеното в бюджета. Като успешни мерки за подобрената събираемост на приходите той посочва работата на Фискалния контрол в НАП, по-добрата координация при работата на отделните служби, както и ясната политическа заявка, че системите в тази област трябва да работят по-добре.

Финансовият министър анонсира, че МФ е напреднало доста в реализацията на концепцията за създаване на т. нар. данъчна полиция. „Ще дадем дознателски функции на НАП, по аналог на това, което беше направено в митниците. Това е стара концепция, за която срещнах разбиране в рамките на правителството и партиите, които го подкрепят“– заявява Горанов.

Той изразява увереност, че този път процесът ще бъде доведен до успешен край в кратки срокове. „Това трябва да намали ДДС измамите и да доведе до ефективни присъди при реализации на схемите за данъчни измами“ – аргументира се Горанов.

Министърът счита, че прогнозите за растеж от 2.1 % са реалистични, дори има база за по-добри резултати и страната ни да постигне по-висок растеж от прогнозите на международните институции, който да бъде и устойчив.

На въпрос за коментар на наскоро публикувания доклад на ЕК за макроикономическите дисбаланси на страната, Владислав Горанов казва, че в този доклад те вече не са толкова пряко свързани нито с фиска, нито с финансовата система, но остават проблемите около работата на съдебната система, корупцията, процедурите по несъстоятелност, по които страната ни трябва да продължи с усилията си за преодоляването им.

В отговор на въпрос за подготвяната емисия външен дълг, министър Горанов анонсира, че най-вероятно няма да се наложи провеждане на роудшоу в пълния му вид, а може да има няколко конферентни разговора с инвеститори, защото „страната ни вече има няколко бенчмаркови емисии, които са достатъчно големи, за да са ликвидни и да служат като ориентир, освен това сме наблюдавани и разпознаваеми на пазара“.

По актуалната тема, свързана с политическото решение от последния месец за спиране на поредица от обществени поръчки, финансовият министър коментира, че сред положителните промени в Закона за обществените поръчки е въвеждането на предварителен контрол, който ще се осъществява от Агенцията по обществените поръчки.

Това ще бъде инструмент, който трябва да гарантира, че още на предварителния етап ще се елиминират възможностите за нарушаване на конкуренцията на пазара. Министърът припомня и водещата роля на възложителя на обществени поръчки в периода на планиране и организация, защото той носи отговорността за разходването на средства, било то от държавния бюджет или от европейските фондове.

Министър Горанов споделя виждането си, че би искал публичните разходи да са по-смислени, инвестициите да са насочени към растежа, а не да са някакво рутинно разходване или финансиране на административни звена.