Край бреговете на италианска Сардиния, в залива на Олбия, се намира самотният остров Tаволара, който се издига от морето с назъбената си планинска верига, дълга пет километра и широка един.

В единия край на острова, с лице към италианското крайбрежие, планинските склонове се спускат надолу, за да образуват тесен провлак с дълъг, пясъчен плаж.

Той е единствената обитаема част на Таволара. Тук семейството и наследниците на Джузепе Бертолеоне са живели през последните двеста години.

Джузепе Бертолеоне, имигрант от Дженовезе, пристига на острова през 1807 г. с намерението да живее там с една от двете си жени и техните деца, за да избяга от законите за двуженство.

При пристигането си той се обявява за крал на острова, а впоследствие тази титла му е дадена и от Карло Алберто, крал на Сардиния, когато той идва на лов в Таволара през 1836 г.

От тогава семейството на Джузепе владее острова. Това са и единствените му обитатели за последните седем поколения.

Те се издържат от козевъдство и риболов, както и от продажбата на сувенири на туристите. НаТаволара работят и два ресторанта.

Скоро след пристигането си на острова Джузепе установява, че той е обитаван от рядък вид диви кози, чиито зъби са със златисто-жълт цвят, боядисани от от водораслите и лишеите, които ядат.

Когато слухът за златните зъби на животните достига до кралския двор на Карло Алберто в Сардиния, той се отправя към Таволара през 1836 г. на лов за кози.

Историята разказва, че той е посрещнат от 24-годишния син на Джузепе - Паоло, който се представя като краля на Таволара. След като прекарва три дни на острова, Карло Алберто е толкова доволен, че казва: "Паоло, ти наистина си кралят на Таволара!"

Вижте още: Кралят със 100 съпруги

Няколко години по-късно, когато държавната администрация се опитва да конфискува острова от семейство Бертолеоне, Паоло отива в Торино, за да се срещне с Карло Алберто и получава от него документ, който го признава за крал на Таволара.

След като се връща на острова, той създава герб и гордо го изобразява по стените на дома си. През 1900 г. британската кралица Виктория събира снимки на световните лидери и изпраща личния си фотограф, за да снима кралското семейство.

Тази фотография все още виси в музея на Бъкингамския дворец в Лондон, както и на стената на ресторант на острова.

През 1934 г. суверенитетът на семейството Бертолеоне официално приключва, когато островът се присъединява към Италия. През 1962 г. НАТО създава база в източната му половина, която е обявена за зона на сигурност с ограничен достъп.

На острова няма пътища, нито хотели. Това е една от най-предпочитаните дестинации за гмуркане в района, като се смята, че около него се срещат едни от най-интересните и разнообразни животински видове в Средиземно море.

Днес семейство Бертолеоне притежава само 50 хектара на острова. На него живеят 11 души и над 100 планински кози. Въпреки че вече не го владеят, семейството продължава да изпълнява ролята си на покровители на Таволара.

Днешният "крал Тонино" прави опити островът отново да бъде признат за кралство, което би било най-малкото в света. Тази година Таволара празнува 180-ата година от създаването си, а Тонино е на 83 години.