Гълъби с прикрепени към тях миниатюрни раници със сензори за качеството на въздуха в момента летят из Лондон.

Общо шест такива птици са пуснати в английската столица с GPS устройства и тежащ 35 грама сензор, който измерва нивата на азотен диоксид във въздуха. Гълъбите са излетели от базата си на улица Брик лейн в Източен Лондон в понеделник.

Птиците също така използват силата на интернет, като изпращат съобщения от профила Pigoen Air Control в Twitter на желаещите да видят какви са показателите.

Смята се, че замърсяването на въздуха в Лондон е причина за близо 9 500 смъртни случая на година. В една от седмиците от началото на 2016 г. в части от града пък са надхвърлени ограничения на ЕС за замърсяване.

Вижте още: В Ливърпул пуснаха първите скоростни ленти за пешеходци

Гълъбите се използват като начин за повишаване на вниманието към нивата на замърсяването на въздуха в Лондон. Те ще летят и ще пускат съобщения в Twitter в продължение на три дни.

Проектът е дело на Пиер Дюкесной, маркетинг директор на DigitasLBI.

След като гълъбите са излетели в понеделник, те са осигурили измервания на нивото на замърсяване в редица централни части на града. Според данните в Централен Лондон има умерено ниво на замърсяване на въздуха, като нивата са по-високи в Уестминстър.

Нивата на замърсяване се сравняват с тези на Световната здравна организация, за да се добие представа.