Инфлацията в най-голямата световна икономика – щатската, е при най-високото си ниво от финансовата криза насам, посочиха изнесени преди минути данни, които стават реалност само близо пет часа преди решението на Фед за лихвите.

През февруари основният индекс на потребителските цени, изключващ силно волатилните цени на храните и горивата, се е повишил с 2.3% на годишна база. Това бе най-високото му повишение от преди финансовата криза насам.

На месечна база основният индекс на потребителските цени е скочил с 0.3%. И двете стойности на индикатора бяха над средните очаквания на анализаторите.

Като цяло инфлацията е възлязла на 1% на годишна база и се е понижила с 0.2% на месечна база, което отговори на средните очаквания на анализаторите.

Понижението в цените на енергийните суровини до голяма степен е неутрализирано от ръста в цените на жилищата, дрехите и медицинското оборудване, според данните.

Резултатите са поредното доказателство за началото на възход в инфлацията. Възможно е те да окажат въздействие върху коментарите от страна на Фед по време на пресконференцията по-късно днес.

Резултатите инициираха понижение на фючърсите на щатските индекси и поскъпване на долара спрямо останалите основни валути.