Сингапурското летище Чанги запазва титлата си на най-доброто летище в света в четвърта поредна година, стана ясно от обявената най-нова класация на Skytrax.

Компанията изготвя ежегодната класация въз основа на отзивите на пътниците в световно проучване, което провежда за качеството на услугите, предлагани от летищата.

"Летище Чанги продължава да внася иновации както в продуктите, така и в услугите, които предлага на своите клиенти и да се концентрира върху това да превръща престоя на пътниците на неговите съоръжения възможно най-приятен," казва Едуард Плейстед, главен изпълнителен директор на Skytrax.

Азиатските летища доминират в тазгодишната класация, заемайки шест от челните десет места.

На втората позиция се нарежда летище Инчеон в Сеул, а челната тройка се оформя от летището в Мюнхен. По-нататък в класацията се нареждат токийското Ханеда, междунарорното летище в Хонконг, летище Чубу в Нагоя, летището в Цюрих, лондонското Хийтроу, летището Кансай в Осака и летище Хамад в Доха.

Многото атракции на летище Чанги го превръщат в отделна туристическа дестинация.

Киносалон, басейн на покрива, детски площадки, масажори за крака и салони с музикални барове са само част от удобствата, на които изморените пътници могат да се наслаждават на трите терминала на летището.

Чанги също така планира още три проекта, които се надява да бетонират първото му място в класацията в следващите години.

Вижте още: Най-екстравагантните летища в света

Следващата година летището ще отвори четвърти пътнически терминал. Той ще увеличи капацитета му от 66 милиона пътници в момента до 82 милиона пътници.

През 2019 г. пък се очаква да отвори комплекс за смесено ползване. Сградата ще бъде проектирана от световноизвестния архитект Моше Сафди. Тя ще бъде дом на една от най-големите колекции от растения на закрито в Сингапур - пететажна градина с хиляди дръвчета и 40-метров водопад.

Летището също така планира да отвори пети терминал през втората половина на следващото десетилетия. Това се очаква да бъде един от най-големите терминали в света, а след пускането му капацитетът на летището ще скочи до 135 милиона пътници годишно.