Днес е дългоочакваното събитие на Apple, на което компанията ще представи най-новия смартфон в семейството на iPhone.

Специалистите очакват той да носи името iPhone 5SE, като почти всичко свързано с новото устройство е вече известно на пазарните участници.

Вижте още: Смартфоните с най-издръжливи батерии

Смартфонът най-вероятно ще е с новата възможност за „винаги включен гласов асистент Siri“, която ще се подкрепя от два чипа – А9 и М9. Устройството се очаква да се върне към четириинчовия дисплей на модела iPhone 5s.

По отношение на дизайна, новият смартфон се очаква да е с по-заоблени краища от своя предшественик, както и да разполага с новото заоблено стъкло, подобно на моделите 6 и 6s.

В допълнение, най-вероятно новото устройство, освен в стандартните цветове, се очаква още да бъде предлагано и в златисто.

Подобрение спрямо модела 5S се очаква и по направление на камерата. Смартфонът ще разполага със същата 8-мегапикселова камера, откривана при модела iPhone 6.

На разположение на потребителите ще е и услугата за разплащане Apple Pay, както и „живите снимки“, появили се за пръв път при шестата серия от популярното устройство.

Най-големият въпрос сред специалистите и потребителите обаче е каква ще е цената му.

Въпреки по-ниските разходи за сглобяване на модела, анализаторите от ZDNet не очакват това да доведе до много по-ниска цена за потребителите. От там прогнозират цена, подобна на тази на модела iPhone 5s при неговото представяне, съответно 450 долара за версията с 16 GB вътрешна памет и 500 долара за тази с 32 GB.

Възможно е вместо 32-гигабайтова версия обаче да бъде представена такава с 64 GB, според някои пазарни наблюдатели.