Няма информация за непосредствена опасност за страната ни, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Мерките за сигурност в страната са затегнати, а службите ни поддържат непрекъсната връзка с партньорите ни в Европа, обясни тя.

Бъчварова увери, че към момента службите ни не разполагат с директна заплаха националната ни сигурност. Контактът с международните ни партньори в Западна Европа е непрекъснат, допълни тя и съобщи още, че вече е разговаряла с турския си колега, с когото са обсъдени необходимите мерки.

Незабавно след атаките в Брюксел тази сутрин са активирани мерките, заложени в Националния план за реакция при кризи - повишена е сигурността в транспортната мрежа, всички невралгични точки в страната са наситени с полицейско присъствие. Бъчварова уточни още, че е засилен и граничният контрол, като 100% от преминаващите хора подлежат на проверка.

По думите й Министерството на външните работи продължава да установява контакт с българите в Брюксел и да ги информира за развоя на ситуацията след атентата, за който организацията Ислямска държава вече пое официално отговорността, съобщава Дарик радио.

Информацията е тревожна, опасността и последиците са сериозни за всички европейски държави. Предприети са мерки за осигуряване на обща европейска сигурност, а не само на националната, всяка една държава по отделно, заяви вътрешният министър.

По-късно днес Румяна Бъчварова е свикала на заседание Кризисния щаб в МВР. Очаква се в срещата да се включи и премиерът Бойко Борисов.

В същото време тази вечер в столицата се планира да бъде проведено мащабно антитерористично учение. Точните локации, където ще се проведе то, още не са ясни, но част от действията вероятно ще бъдат в метрото.

Учението е било планирано отдавна, призна Бъчварова и допълни, че ще бъдат тренирани реакциите на различни държавни структури и координацията помежду им. Районите, където ще се проведат учебните действия, ще бъдат отцепвани от полиция.

Всичко се прави от съображения за сигурност за гражданите, успокои още вътрешният министър.