В деня на атентатите в Брюксел се събудих с новината, че белгийската столица е била обект на терористично нападение, в което са загинали над 30 души, а над 200 са били ранени. Почувствах известна тъга, бях ужасена, но не бях шокирана, пише Пейдж Смит в Huffington Post.

Не бях шокирана, защото тази ужасна новина идва само три месеца, след като светът бе разтърсен от страховитите терористични атаки на Ислямска държава над Париж, Бейрут и Багдад през ноември, последвани от нова атака в Сан Бернардино, Калифорния през декември, самоубийствен атентат в Джакарта през януари и смъртоносни атаки в Нигерия, Йеман, Турция и Бряг на слоновата кост този месец.

Светът е в състояние на смут и трагедия, а хората живеят, съвсем разбираемо, в постоянен страх.

Ако има нещо ясно, то това е, че терористични атаки може да има навсякъде — на концерт в Париж, на маратон в Бостън, на влакова гара в Мадрид, в метрото в Лондон, на фирмено парти в Калифорния, на погребение в Багдад, в хотел в Мумбай и в предградие на Бейрут.

Всеки път, когато чуем за нова терористична атака, чувстваме смазващо усещане за загуба и притеснение за семействата на жертвите и техните любими хора. След като първоначалната тъга отслабне, започваме да се замисляме за себе си и за нашата собствена безопасност — и се паникьосваме.

Туристическите групи във Facebook, които следя, са залети от съобщения с планове за пътуване и безопасност. Хората постват френетично и молят за съвет за това какво да направят по отношение на предстоящото им пътуване до Европа.

Трябва ли да променят пътуването си до Италия и Швейцария вместо планираното до Гърция или Франция? Трябва ли като цяло да избягват Европа и вместо това да си резервират нови полети до Централна Америка или Австралия? Или пък въобще да се откажат от пътуването и да си стоят вкъщи, където и да се намира домът им?

Няма отговор на тези въпроси. Не съм квалифицирана да съветвам когото и да било за това кои страни в момента са безопасни и колко дълго ще останат такива, пише Смит.

Зная обаче следното нещо: не можем да позволим на страха да контролира нашите пътувания. Ако вземаме предвид всеки момент насилие, който се с случва някъде по света, ние никога няма да излезем от спалнята си. Светът не е безопасен, това го знаем.

Ширещото се полицейско насилие и масов стрелби са нещо редовно в САЩ, но въпреки това хората си резервират полети до Сан Франциско и пътуват с кола до Ню Орлеанс. Туристи и местни биват ограбвани по цял свят, но въпреки това хората се разхождат по крепостните стени на Дубровник и разглеждат Колизеума в Рим.

Вижте още: Това са 15 от най-добрите плажове в Европа

На фона на всичките опасности и безсмислено насилие, което се случва по света, има десет пъти повече любов и щедрост. Има учтиви непознати на всеки ъгъл, готови да споделят домовете и градовете си с нас, готови да дадат съвет за най-добрите места за закуска в града или най-красивите места, готови да помогнат с напътствия на изгубил се турист, готови да подадат лъка при нужда, готови да докажат с техните жестове, насърчаващи думи и добри сърца, че човечеството е добро.

Затова не можем да спрем да пътуваме и да изследваме. Като граждани на света наш дълг е да се срещаме с хората, които ще ни научат повече за тяхната култура и начин на живот и които ще бъдат посланици на техните държави.

Сега имаме по-голяма отговорност от всякога да опознаваме света и да разчупваме базираните на раса, културни ценности и стереотипи пречки, които ни разделят. Това можем да направим единствено като пътуваме.

Можем истински да разберем друга култура, само ако сме готови да се потопим в нея, да задаваме въпроси и търпеливо да наблюдаваме, без да съдим. Можем да градим отношения с други общности, само като подхождаме към тях с отворено съзнание, решени да се освободим от собствените си предположения и мнения.

Можем само да се съединим с други хора и да продължаваме напред като една сила, ако проявяваме състрадание един към друг и си имаме доверие.

За да имаш доверие на някого, трябва да познаваш този човек. За да познаваш този човек, трябва да го разбираш. За да разбираш този човек, трябва да си създадеш връзка с него. Най-добрият и сигурен начин човек да си създаде връзки с хора от други части на света е като посещава тези части от света.

Пътуването е от съществено значение за елиминирането на омразата и страха, които обземат нашата планета. Колкото повече научаваме за проблемите и успехите на другите, толкова повече можем да научим как по-добре да да си помагаме и да създаваме възможности един за друг.

Колкото повече искаме да разберем, отколкото да обвиняваме, толкова повече ще имаме роля в разсейването на страха и събарянето на стените и в създаването на общности, вместо в разрушаването им.

Затова бъдете умни и предпазливи. Откажете се от наивността си и от своето безгрижие. Проучете нещата и се вслушвайте в специализираните съвети за пътувания по света. Вземайте практични и информирани решения за това къде ходите.

Но въпреки всичко ходете. Качвайте се на самолет или на автобус, или на влак. Знайте, че живеете не без, а въпреки страха си и пристигнете в желаната дестинация с отворено съзнание и малко надежда в задния джоб.

Търсете активно примери за доброта, съпричастие и любов, където и да ходите. Бъдете всичките тези неща. Раздавайте щедро, бъдете състрадателни и не съдете толкова.

Просто тръгвайте. Сега в това време на постоянна паника и отчаяние, това може да се окаже най-важното нещо, което ще направите.