Паундът може да се превърне в най-губещата сред валутите на индустриално развитите страни преди референдума за оставане на страната в границите на ЕС, според анализатори.

Британската лира вече се понижи с 2% спрямо валутите на страните от Г7 през тази година, а опциите, базирани върху нея, сочат залози, че ще продължи да пада през всяко едно от следващите три тримесечия.

Тоест, според прогнозите на пазарните участници, много е вероятно британските пари да поевтиняват дори след референдума, който ще се проведе на 23 юни.

„В момента сме в ситуация, при която темата за напускането на Великобритания на ЕС най-вероятно ще доминира на валутните пазари“, според Нед Румпелтин, ръководител на звеното за валутна търговия в Toronto Dominion Bank в Лондон.

Британската икономика проявава признаци на подобрение през последните седмици. Това обаче далеч не се отразява толкова широко от медиите, колкото всички новини или изказвания на ключови британски фигури относно това трябва ли или не страната да остане в ЕС.

„В дългосрочен план, британската валута най-вероятно ще се представя слабо", прогнозира още Румпелтин.

От началото на годината паундът е загубил 4% спрямо долара, търгувайки се рано тази сутрин при нива от 1.4198 долара.

С най-голяма премия от 5.6 процентни пункта се търгуват тримесечните опции за застраховане срещу понижение на паунда спрямо йената, според данни на Bloomberg.

Това е над два пъти повече, в сравнение с премията на тези опции на 22 март, преди социологическите проучвания да посочат, че в полза на напускане на страната се очаква да гласуват повечето от британците.