„Всеки ден ми е като неделя – имам достатъчно свободно време и мога да правя каквото си пожелая". Това казва Джъстин МакКъри, бивш инженер, който се пенсионира преди 2 години, когато e едва на 33-годишна възраст.

Не, Джъстин и семейството му не ядат ориз и боб, а 5-звездно меню, което обаче се приготвя вкъщи, отделят средства за кафета с приятели и време за почивки, плуване и др. приятни занимания.

„Не бяхме богати, а пък и нямахме много добри доходи", посочва той в своя блог, пуснат наскоро.

Вместо това Джъстин и съпругата му се опитват да пестят поне половината от доходите си, които на годишна база никога не надхвърлят съвкупните 141 000 долара.

Имаше месеци и години, в които успявахме да спестим до 70% от спечеленото, казва още той. Така успяхме да натрупаме състояние, което възлиза на 2 млн. долара.

Тайната им е, че семейството избягва три големи разхода, които хората правят. Жилища, транспорт и храна. Петчленното семейство все още живее в къщата си, която купува по време на следването си и ползва колата от колежа си. Те също така избягват да се хранят навън.

Четете още: 8 екзотични държави, в които можем да живеем евтино една година

МакКъри съветва всички, които искат да се пенсионират по-рано, да спестяват голяма част от доходите си, като според него 50% е идеалното съотношение между разходи и спестявания.

В последните две години живяхме в къща за 400 долара месечен наем в Тайланд, гмуркахме се във Филипините и посетихме общо 20 различни държави.

Общите ни разходи на годишна база сега възлизат на около 40 000 долара, тъй че не се притеснявам, че не работя и доходите ни са по-малки, казва той.

Всъщност МакКъри работи по няколко часа на ден, като съветва желаещите да се пенсионират по-рано, при това по Skype. Цената му на час е 90 долара, а за два часа сумата е 170 долара.