Всеки иска да се пенсионира милионер. Как обаче по-лесно и безболезнено да достигнете до тази цел?

Отговорът е следният – като започнете да пестите по-рано, макар и по малко, и търсите нормална доходност за спестяванията си.

Вижте още: Четири грешки, които ни пречат да се пенсионираме милионери

Има много калкулатори, които ще ви дадат отговор на въпроса колко трябва да пестите, за да станете милионер до пенсия.

Разбира се, има много неизвестни в уравнението, които намаляват достоверността на данните (поради тяхното трудно прогнозиране за подобен дълъг период от време). Сред тях са на каква възраст ще се пенсионирате, каква доходност можете да очаквате за този дълъг период и така нататък.

Ето какъв е отговорът при ползването на един подобен калкулатор (на авторитетното издание bankrate) при залагане на стойности, които до голяма степен отговарят на широките пазарни възприятия за доходност, инфлация и т.н.

Колко трябва да пестите на седмица, за да се пенсионирате с един милион лева?

Стартова възраст: 18 години (защото колкото по-рано започнете, толкова по-малко ще трябва да отделяте на седмица и парите ви ще се капитализират по-дълго време)

Пенсионна възраст: 68 години (това може да се каже, че е дори оптимистичен вариант, предвид на посоката, в която върви пенсионната ни система и състоянието й)

Настоящи спестявания: 0 лева (предвид на ранната възраст, от която започва спестяването, предполага се, че няма спестени до момента средства)

Средна годишна възвръщаемост: 8% (историческата доходност на широкия щатски индекс S&P 500, който като цяло се използва като база при почти всички пенсионни калкулатори).

Въз основа на тези възприятия, резултатът може да ви изненада. Оказва се, че трябва да пестите по 37 лева на седмица, ако стартирате от 18-годишна възраст, за да разполагате с един милион лева на 68-годишна възраст. Това прави по 1 924 лева на година - сума, която далеч не изглежда толкова нереалистична.

Уловката в случая е, че когато хората са на 18-годишна възраст, спестяването за пенсиониране не е пръв приоритет.

Ако например отложите началото на спестяването за след 38-а си годишнина например, то сумата, която ще трябва да заделяте, е над пет пъти по-висока на година, при същата доходност и цел от един милион лева.