Неведнъж сме посочвали предимствата на пасивното инвестиране и индексните фондове пред активната търговия.

По-добрите резултати им до голяма степен се предопределят от ниските разходни норми за инвеститорите (такси и комисиони), както и от системния неуспех на хеджфондовете и активно управляваните инвестиционни фондове да бият пазара.

Вижте още: Най-добре представящите се пазари на 2015 г.

Да инвестират в такъв род фондове е едно от най-добрите решения, които инвеститорите могат да направят с идея да спестяват за своите старини. Те могат системно и регулярно да добавят към тези си инвестиции.

И все пак възниква въпросът: как да подберат и в какъв род индексни фондове да насочват своите инвестиции?

Подобно на имотите, където трите основни правила при инвестициите са – локация, локация и пак локация, същото до голяма степен важи и при инвестициите в индексни фондове.

Вижте още: Ще се възроди ли отново стратегията за активна търговия?

Ето някои съвети от специалистите по отношение на това какъв род индексни фондове да подберете във вашата „спестовна сметка за пенсиониране“:

1. Облигационни индексни фондове

Този род фондове трябва да заемат неизбежно място във вашия портфейл. На тях се гледа не само като на генератор на доход, но и като защита срещу пазарни сривове, на каквито бяхме свидетели през последния месец на щатските пазари и през последните близо две години на БФБ.

Един подобен фонд е SPDR Barclays High Yield Bond с доходност от 6.62% за последната една година.

2. Фондове, следящи представянето на чужди пазари, защитени от валутен риск

Този род фондове са изключително популярни в момента. Те предоставят защита на инвеститорите от валутен риск. Както всички видяхме, през последните години валутните флуктоации може да са много големи и до голяма степен непредвидими. Това е вследствие на инвазивната политика на централните банки по света.

Фондът WisdomTree International Hedged Quality Dividend Growth е регистрирал ръст на активите си от 19.43 милиона долара към края на 2014 година до 591.08 милиона долара към днешна дата.

3. Индексни фондове, базирани на суровини

Суровините не бяха особено любими активи на инвеститорите през последните няколко години. Всички видяхме до какво доведе сривът в цената на петрола на стоковите пазари.

Това обаче не означава, че те няма да се представят добре през следващите няколко години. Ако залагате на възстановяване на световната икономика и по-нататъшно добро представяне на световните фондови пазари, то няма как и суровините да не започнат да се представят по-добре в бъдеще.

Сривът в цената на петрола няма как да продължава вечно, а златото и среброто могат да се превърнат в добри инвестиционни алтернативи и хеджиращи портфейла ви инструменти при потенциално по-нататъшно влошаване на геополитическата обстановка в световен мащаб.

Един подобен фонд е DB Commodity Index Tracking Fund. Той е сред най-големите в света, като е донесъл загуба за инвеститорите в размер на около 10% от началото на годината.

4. Активно управлявани индексни фондове

Вече споменахме, че до голяма степен в основата на това да предпочитате индексните фондове стои слабото представяне на активните стратегии. Това обаче не означава, че сред тях не може да има печеливши. Просто трябва да ги подберете много внимателно и да не залагате всичко на тях.

Все още има портфолио-мениджъри, били и продължаващи да бият пазара в продължения на десетилетия.

Един такъв фонд е iBillionaire High Dividend Indeх, следящ представянето на дивидентните компании, подбрани от най-богатите инвеститори по света.

5. Индексни фондове от местния пазар

И накрая, но не последно място, добре е да погледнете и към индексните фондове от местния пазар. Все пак няма как да прескочите средата, в която живеете, а надеждите ви за по-добър живот до голяма степен ще се предопределят от представянето на местната икономика.

За съжаление, няма много индексни фондове у нас, но едва ли са и нужни, предвид на ликвидността и степента на развитие на родния капиталов пазар. По-важното е, че има индексен фонд, базиран на индекса на сините чипове SOFIX - в лицето на Алфа Sofix индекс.