Депозитите на домакинствата в страната продължават да растат на фона на ниските лихви, които по последни данни на Българска народна банка вече са по 1%.

В края на февруари населението държи в банките рекордната сума от 44.7 млрд. лв., като само за последния месец е отчетен ръст от 201 млн. лв. спрямо 101 млн. лв. за януари и 331 млн. лв. за втория месец на 2015 г.

Въпреки огромната сума на депозит, доходите от лихви вече достигнаха най-ниското си ниво от близо 9 години насам.

Справка на Profit.bg сочи, че централната банка е изплатила 32.9 млн. лв. лихви на населението през февруари спрямо 36 млн. лв. за януари и 40.7 млн. лв. за декември.

Година по-рано, когато спестяванията бяха по-малко с 2.5 млрд. лв., банките плащаха по над 70 млн. лв. на месец.

Какво доведе до тук?

Ниските лихви в целия ЕС и целта на централните банки да стимулират кредитирането, а оттам и икономиките на страните, е една от причините за понижаващите се лихви.

Все пак трябва да знаем, че банките печелят не от депозитите, а от кредитите.

Именно чрез спад на лихвите по кредитите населението и бизнесът се стимулират да „изкарат“ парите си от банките и да инвестират в развитието си или просто да ги похарчат.

Все повече хора обаче предпочитат друг вариант – да се преориентират към друг вид вложения, различен от банковите депозити – от най-сигурните, като имоти, до по-рисковите, но носещи по-висок доход, като взаимни фондове, форекс търговия. А защо не и собствен бизнес?

Ще си плащаме ли, за да спестяваме?

Въпреки понижението на лихвите по депозитите под 1%, на пазара има и банки, предлагащи по-високи лихви – между 1 и 2 на сто.

Дори и някоя от големите банки да продължава да сваля лихвите до близки до нулата нива, просто трябва да останете информирани за възможностите, предлагани от конкурентите им.

След като откриете подобна институция, можете лесно да пренасочите спестяванията си към нея. В случай че банката е сред онези 23, чиито влогове са гарантирани от ФГВБ, следва да се има предвид, че суми до 196 000 лв. са гарантирани по закон.