Най-здравословните кухни на планетата
Всяка година случаите на диабет тип 2 се увеличават. За това алармира Световната здравна организация (СЗО).
Около 422 милиона души са страдащите от диабет, сочат данните на СЗО.
Консумацията на здравословна храна е ключова за предпазването от различни заболявания. Ето защо СЗО реши да информира хората по цял свят кои са най-здравословните кухни на планетата.
Средиземноморска кухня
Изобилие от пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и чаша червено вино, както и риба, зехтин... Средиземноморската кухня е една от най-здравословните.
Много са изследванията, които сочат ползите от консумирането на типични за тази кухня ястия. Средиземноморската храна редуцира хроничните заболявания и предпазва от проблеми със сърдечно-съдовата система, сърдечен удар, диабет тип 2 и деменция.
Консумирайки ягоди и горски плодове, хората могат да се предпазят от развитие на болест като Алцхаймер.
Според Ана Даниелс, говорител на Британската асоциация по храненето, средиземноморската диета е една от най-добрите, когато става дума за здравето на сърцето и дълголетието.
Японска кухня
Населението на Япония се радва на една от най-високите продължителности на живот в света. Скорошно изследване сочи, че диетата им е богата на въглехидрати, зеленчуци, плодове, риба и месо.
През 2005 година японското правителство окуражи местното население да консумира храни, бедни на наситени мазнини.
Ако сте от хората, които смятат, че белият ориз е вреден, японците са категоричен пример, че грешите.
За да се радвате на дълголетие, консумирайте редовно чай и вода, вместо да пиете газирани и подсладени напитки.
Скандинавска кухня
Ръжен хляб, мазна риба, местни плодове, сред които шипки, кореноплодни, а също така и ферментирало мляко и месо - това са основните продукти, които жителите на Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия консумират.
Скорошно изследване сочи, че диета като тази е способно да допринесе, подобно на Средиземноморската, за туширане на възпаленията в организма. Скандинавската кухня се бори с хроничните заболявания и понижава риска от рак на дебелото черво.
Тази диета е богата на фибри, бедна е на захар и съдържа изобилие от плодове и зеленчуци.
Кухнята на Западна Африка
Според изследвания населението на Мали, Чад, Сенегал и Сиера Леоне се храни изключително здравословно.
Проучване на университета Кеймбридж сочи, че в менюто присъстват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и други продукти, богати на омега-3 мастни киселини и фибри.
Местното население консумира нетлъсто месо, зеленчуци и минимално количество преработена храна, която е популярна в западните страни.
Френска кухня
Парадоксът на френската кухня е удивявал не един учен през годините. Как може нация, която консумира храна, богата на мазнини (като сиренето), да не страда масово от сърдечни заболявания и затлъстяване?
Едно изследване показва, че ключът се крие в количеството на храната. Да, французите ядат кроасани, сирена, меса и т.н., но в малки количества!
Френската диета съдържа сирене, хляб и вино. Порцията им е по-малко, отколкото на англичаните и американците.
Това, което обединява най-здравословните диети, е изобилието от плодове и зеленчуци, включително пълнозърнести храни, бобови изделия и др.
Според учените важно е да подбираме здравословните мазнини, например зехтин екстра върджин. Препоръчително е да консумираме храната в умерени количества.
Колкото до напитките, можете да избирате между вода, чай и дори вино за някои хранения през деня.