Ако попаднете в гробищния парк във филипинската столица Манила, най-вероятно ще решите, че се разхождате из жилищен квартал.

Мястото разполага с двупосочна улица, на която се намират къщи и вили, някои от които са на два или дори три етажа.

Тези къщи всъщност са гробници, но те далеч не са обикновени. Това са напълно функционални домове, оборудвани с модерни удобства като климатик, баня с топла и студена течаща вода, тоалетни и кухни.

Роднините често ще посещават мъртвите си близки в домовете им по време на почивните си дни, като носят хранителни продукти и ароматни пръчици.

Известно като Малкия Бевърли Хилс, китайското гробище в Манила е построено в края на 19 век за китайци, които не са католици и не могат да бъдат погребани в католическите гробища от испанските колонисти.

По това време китайските заселници са едни от най-богатите хора в Манила. За да покажат икономическия си просперитет, те построяват величествени гробници.

Дори и днес много от най-богатите семейства в Манила са със смесени китайски и филипински корени, а показните гробници, изградени за техните мъртви близки, са свидетелство за богатството им.

Парцел в китайското гробище в града може да достигне цена от 50 милиона песос (близо 5 млн. лева), с възможност за изплащане за период от 25 години. Ако близките спрат да плащат, тялото ще бъде преместено.

Днес в гробището са погребани и много китайци-християни.

Не всички, които са намерили вечен покой в него обаче, могат да си позволят грандиозни къщи за гробници. В гробището има и отделение за бедни.

Има редица забележителности в рамките на гробището, като Chong Hock Tong Temple, който е най-старият китайски храм в Манила.

Martyrs Hall, построена в началото на 1950 г. в чест на китайските лидери на общността, също заслужава да се види.

Ruby Tower Memorial, посветен на загиналите по време на земетресението през 1968 г., също се намира в рамките на гробището.

Вижте още: Живите мъртви: хиляди обитават гробище в Манила