Английската кралица Елизабет Втора днес празнува своя 90-и рожден ден, като британците и много други хора по света ще отбележат нейния продължителен престой на трона. Тя ще празнува отново през юни с национални събития, за да отбележи официалния си рожден ден.

Вижте отговорите на няколко въпроса за необикновения живот на кралицата, подбрани от Associated Press:

Защо има рожден ден по два пъти в годината? Един не е ли достатъчен?

Може да изглежда малко прекалено, но британският монарх празнува нейния или неговия рожден ден по два пъти годишно – веднъж датата на раждане (за Елизабет това е 21 април), и веднъж в началото на юни, когато събитието може да бъде отбелязано с Военния парад на цветовете в Лондон.

Датата през юни е избрана отчасти, защото известното с капризите си английско време може да осигури няколко слънчеви часа по това време на годината. А градините в Бъкингамския дворец са разцъфтели прекрасно.

Как прекара последния си ден като 89-годишна кралица Елизабет?

Вчера кралицата посети местната пощенска станция в Уиндзор, която бе прекръстена в нейна чест. Кралицата бе приветстваха от събралото се множество, а три певчески хора я поздравиха с “Честит рожден ден.”

Кога става кралица Елизабет Втора?

Животът на Елизабет се променя завинаги през 1936 г., когато нейният чичо крал Едуард Осми абдикира, за да може да се ожени за своята разведена любовница Уолис Симпсън. Това прави нейния баща крал, а Елизабет наследник на трона. През 1952 г. здравето на крал Джордж Шести се влошава значително и той е прекалено болен за планувана обиколка на Британската общност, затова изпраща Елизабет и нейния съпруг принц Филип.

Двамата се намирали в отдалечена част на Кения на 6 февруари, 1952 г., когато тя получава новината, че кралят е починал. Така тя автоматично става кралица, въпреки че официалната церемония по коронясването е проведена след повече от година.

Как кралица Елизабет се справя с Втората световна война?

Елизабет е млада принцеса през Втората световна война, а баща й крал Джордж Шести се притеснява за нейната безопасност на фона на германските бомбардировки над Лондон. Тя и сестра й Маргарет са преместени в замъка Уиндзор, на 40 километра западно от Лондон, от съображения за сигурност.

Впоследствие тя убеждава родителите си да й позволят да служи в помощната трансортна служба към армията, където се научава как да управлява и поправя линейки и камиони.

Оплаквала ли се е някога кралица публично?

Не, това просто не се прави. Най-близо до демонстриране на човешка слабост кралицата е била през 1992 г., когато тя направи рядко признание, че животът й, който отстрани изглежда безупречно, е помрачен от брачните проблеми на три от четирите й деца.

Тя обаче не се плака на английски език, а се обърна към латинския, за да обяви, че това е била една “annus horribilus”, или ужасна година, в която в любимия й замък Уиндзор дори е имало пожар.

Коя е най-ниската точка, достигната по време на нейната монархия?

Това без съмнения са бурните дни след смъртта на принцеса Даяна в автомобилна катастрофа през август 1997 г. Принцесата бе невероятно популярна, а мнозина смятаха, че кралското семейство е отговорно за неприятния й развод с принц Чарлз.

Кралицата бе порицана в медиите за това, че не се е върнала в Лондон веднага след смъртта на Даяна и затова, че не е спуснала кралския флаг наполовина в знак на уважение. Хиляди опечалени оставиха цветя пред двореца Кенсингтън, където живееше Даяна, а мнозина се оплакаха, че кралицата е безчувствена и се е откъснала от реалността.

Кой е любимият й британски министър-председател?

За това трябва да попитате нея, а тя няма да ви каже.

Планира ли кралицата да се оттегли?

Кралицата е в добро здраве и засега не е давала индикации, че планира да слезе от трона. Тя също така е описвала уникалното си положение като “работа до живот.” Нейната собствена майка живя до 101 г., и беше в добро състояние в последните си години.

Възможно е обаче кралица Елизабет Втора да слезе от трона, ако изпадне в положение, в което няма да може да изпълнява кралската си роля.

Принц Чарлз вече е на 67 г. Може ли кралицата да направи така, че нейният внук принц Уилям да я наследи на трона?

Не. Това е конституционна монархия и си има правила за това кой е следващият поред да се възкачи на трона.