Австралийският долар падна днес след изненадващо слабите данни за местната икономика, докато щатският долар и йената са в отбранителна позиция след вчерашните понижения, преди очакваните решения на централните банки на САЩ и Япония.

Австралийският долар поевтиня с над 1%, до 0.7672 щатски долара, след като изнесените данни показаха, че потребителските цени в Австралия неочаквано са се понижили с 0.2% през първото тримесечие. Очакванията бяха средно за ръст от 0.3%.

Това е първият случай от 2009 г., в който инфлацията е отрицателна, което пък породи спекулации, че Централната банка на Австралия може да се наложи да понижи лихвите.

Австралийският долар поскъпна с близо 15% по-рано през месеца от достигнатото през януари близо седемгодишно дъно, благодарение на възстановяването на цените на суровините. Нарастващите очаквания за понижение на лихвите обаче може да спрат поскъпването.

Еврото бележи ръст днес, като се върна до ниво от 1.1309 спрямо долара и се отдалечи допълнително от достигнатото по-рано през седмицата дъно от 1.1216.

Спрямо йената еврото достигна до триседмичен връх от близо 126.00 и за последно се търгуваше на ниво от 125.76.

Доларът се търгува на ниво от 111.18 спрямо йената, след като преди това падна до 110.67 йени.

Британският паунд, който вчера поскъпна до близо триседмичен връх от 1.4640 спрямо долара, за последно се търгуваше на ниво от 1.4580.

По-късно днес Фед се очаква да запази без промяна лихвите си, така че фокусът се насочва изцяло върху тона в изявлението на централната банка.

Часове след решението на Федералния резерв се очаква и решението за паричната политика на Централната банка на Япония.

Много пазарни играчи очакват тя да приложи някаква форма на мерки за облекчаване на паричната политика, в това число и увеличаване на изкупванията на акции и понижение на лихвите.