Какъв ли щеше да е светът ни без технологичните джаджи, които ни заобикалят, или без интернет?

Едва ли някога ще можем да дадем отговор на този въпрос. Ето кои са технологичните открития, определяни като най-значими в историята:

10. Magic Wand

Първоначалната идея за употребата на вибромасажора Magic Wand е за успокоение и отпускане на болки в мускулите и нервите, облекчаване на напрежението и рехабилитация след спортни травми.

Устройството обаче постепенно печели репутация като секс играчка за жените в началото на 70-те години на миналия век. Популярността му расте и чрез появата му в телевизионни сериали като „Сексът и градът“ и с множеството му споменавания и препратки от различни знаменитости.

Японската компания Hitachi предпочита да изпусне името си в джаджата, но той е един от продуктите й, които се радват на най-голяма популярност в световен мащаб.

9. Apple iPod

И преди продукта на Apple имаше MP3-плеъри. На Apple iPod обаче се отдава заслугата за популяризирането на този музикален формат, убедил музикалните фенове да заменят своите CD-устройства.

Успехът му даде възможност музикалният магазин на Apple да се превърне в най-големия търговец на музика в света.

По-късно потребителите на iPod ще са същите, които ще си купят смартфони, лаптопи и таблети от Apple.

8. Kodak Brownie Camera

Представена през 1900 година, тази камера е направила фотографията достъпна за всички. При цена от едва 1 долар, с включен филм в нея, тази камера е изключително достъпна и прави истинска революция с така нарачените „бързи снимки“.

За Kodak камерата е ключът, който да отвори вратите за масовата продажба на филми.

7. Regency TR-1 Transistor Radio

Това е първият уред, в който застъпва масовото използване на транзистори. Произведен от Texas Instruments след Втората световна война, устройството с цена от 49.95 долара е захранвано от батерии.

6. Victrola Record Player

Масовото въвеждане на уреди за възпроизвеждане на аудио в домовете на хората, в лицето на грамофоните, се преписва на компанията Victrola.

Това устройство е присъствало в дома на всеки меломан, като първоначално популярни са плочи с класическа музика или опера. По-късно компанията производител ще бъде купена от RCA, която ще се превърне в голям радио и телевизионен производител.

5. IBM Model 5150

Какво ли би представлявал компютърният пазар в момента, ако IBM не същуствуваше? Светът е разполагал с компютри и преди този модел, показан през 1981 година.

На него обаче трябва да благодарите за това компютрите да са станали достъпни и да присъстват в живота на всяко едно домакинство, благодарение на споделянето на операционната система DOS с останалите производители.

4. Sony Walkman

Това е първият портативен музикален плеър, представен на света през 1980 година. В ера, когато грамофоните все още доминират, уолкмените придобиват бързо изключително голяма популярност сред младите хора, желаещи да слушат музика, докато са в движение.

Sony продава с течение на времето над 200 милиона устройства, което проправя пътя на CD-та и MP3-плеърите впоследствие.

3. Apple Macintosh

Ако я нямаше Apple и представеният от компанията Macintosh през 1984 година, то най-вероятно IBM щеше да доминира в цялата компютърна индустрия.

С този компютър се предоставя нов удобен за ползване на интерфейс посредством мишка, като той също така е доста ергономичен за времето си, както и с добър потребителски вид.

2. Sony Trinitron

Цветният телевизор на Sony от 1970 година е едно от най-големите технологични нововъведения.

Продажбите на цветни телевизори започват бързо да растат и постепенно да доминират над дотогава „черно-белите“ устройства. През следващите 25 години от телевизора са продадени над 100 милиона броя по света.

1. Apple iPhone

Apple е първата компания, която слага настина мощни устройства в джоба на хората през 2007 година. Смартфоните технически съществуват години преди това, но никое от тях не съчетава в себе си това, което предлага iPhone.

Това, което прави първия iPhone толкова забележителен, е неговата операционна система и достъпът до мобилния магазин на компанията, представен малко по-късно.

Големият успех на устройството сред потребителите дава силен тласък на индустрията, като цяло.