Полетите с частни самолети могат да се променят завинаги с предстоящото излизане на пазара на първия електрически самолет с вертикално излитане и кацане.

Самолетът с яйцевидна форма, който носи името Lilium, е приветстван на най-високо ниво и от Европейската космическа агенция, откъдето подчертават ползите му за природата, както и това, че той няма нужда от летище, за да се приземява.

Самолетът излита и се приземява вертикално, което означава, че може да използва площадки за хеликоптер. Въздухополавателният съд, който е проектиран в Германия, развива максимална скорост от 400 км/ч и може да прелети 480 км с едно зареждане.

В прессъобщение, разпространено от Европейската космическа агенция, съсобственикът на Lilium Даниел Вийганг казва: „Нашата цел е да разработим самолет за ежедневно ползване. Искаме да създадем самолет, който може да излита и да каца вертикално и който няма нужда от сложна и скъпа инфраструктура или летище.

За намаляване на шума и замърсяването използваме електрически двигатели, за да може самолетът да бъде използван и близо до градска среда.“

Продажбите на електрическия самолет се очаква да започнат през 2018 г., като за момента не е ясно колко ще струва той.

Вижте още: Пет от най-луксозните частни самолети

Въздухоплавателният съд ще използва основни летища, за да каца и да излита, но целта е „да може да излита вертикално почти от всяко място – дори и от задните дворове на хората“, казват от Европейската космическа агенция.

Нещо, което трябва да се отбележи, е, че самолетът е проектиран да лети през деня и на места, където климатичните условия са „добри“.

Проектът, който се ръководи от четирима бивши възпитаници на Мюнхенския университет, започва през 2015 г. с няколко прототипа, базирани на подобен модел.

Това обаче е първият самолет с вертикално излитане и кацане.

Lilium е проектиран от германските инженери Даниел Вийганг, Патрик Натен, Себастиан Борн и Матиас Майнер.