Да ръководиш собствена църква може да е доходоносен бизнес в днешно време. Заплатата само за проповядване може да не е милиони, но много християнски пастори продават DVD-а, книги и намират и други начини да трупат състояние.

Фактът, че много най-богатите пастори оглавяват мегацъркви и по тази причина имат голям брой последователи, гарантира това, че тяхното духовенство може да прави сериозни пари.

Все повече чернокожи проповедници успяват да създадат империя и по този начин могат да си позволят да купуват частни самолети, големи имения, лъскави коли, бижута и други екстравагантни неща. Понякога църковните лидери са критикувани за това, че членове на тяхната църква имат финансови затруднения, докато други гледат на състоянието им като благословия за това, че са се докоснали до живота на милиони хора и са ги приближили до Господ.

Вижте пет най-богатите пастори в света.

Епископ Т. Д. Джейкс

Състояние: 18 млн. долара

Т. Д. Джейкс е епископът на неденоминационната мегацърква The Potter’s House в Далас, Тексас. Той бе обявен за най-добрия пастор от списание Time. Неговата църква има 30 000 членове, а той излъчва проповедите си и по телевизията.

Т. Д. Джейкс е написал над 30 книги, продуцирал е няколко филма и се подготвя да води собствено токшоу от есента. Джейкс живее в имение в Далас, което струва 1.7 млн. долара.

Дейвид Ойепедо

Състояние: 150 млн. долара

Този нигерийски пастор основава Living Faith World Outreach Ministry в щата Огун. Църквата има 50 000 членове и представя едно от най-големите паства в Африка. Според Forbes Ойепедо притежава четири частни самолета и жилища в Лондон и САЩ.

Вижте още: Църква генерира повече приходи от McDonald's и Starbucks

Енох Адебойе

Състояние: 55 млн. долара

Енох Адебойе е лидер на Redeemed Christian Church of God (RCCG) в Лагос, Нигерия. Църквата има клонове в над 100 държави и повече от 14 000 членове в Нигерия.

От Newsweek го обявиха за един от най-влиятелните хора в света. Той притежава най-малко три частни самолета.

Крис Оякхиломе

Състояние: 50 млн. долара

Като основател и президент на Believers’ LoveWorld Incorporated, известна също като Christ Embassy, Крис Оякхиломе изнася проповеди, които се излъчват по не една и две телевизии. Преди време той бе обвинен в това, че е прехвърлил милиони долари от църквата към чужди банки, но впоследствие делото бе прекратено в съда.

Крефло Долар

Състояние: 27 млн. долара

Крефло Долар основава неденоминационната църква World Changers Church International в щата Джорджия. Той е издател на бюлетина на духовенството, списание CHANGE, който има 100 000 абоната.

Долар притежава два автомобила Rolls-Royce, имение за 1 млн. долара в Атланта и жилище за 2.5 млн. долара в Манхатън. През 2015 г. той бе критикуван за това, че е помолил паството си за 65 млн. долара за частен самолет.