Карл Айкън е инвеститор активист, известен с големите си залози. Последният явно е за срив на пазара. През изминалия месец Айкън коментира пред CNBC, че идва ден „за разплата“ на щатските фондови борси.

Данните за позициите на управлявания от него фонд Icahn Enterprises сочат, че инвеститорът не се шегува. Фондът разполага с нетни къси позиции в размер на 149% от активите му.

Тази огромна къса позиция е пример за това, че инвеститорът е заел средства, за да скъсява щатски активи.

Печалба от късите позиции ще бъде реализирана при потенциален спад в цената на „скъсените активи“, което ще позволи те да бъдат закупени по-късно при по-ниска цена.

През април Айкън коментира, че цените на финансовите активи са изкуствено завишени в резултат на ниските лихви, като фундаментът не подкрепя подобни високи нива.

По време на интервю на 5 май изпълнителният директор на Icahn Enterprises Кейт Коза заяви, че фондът очаква в много по-голяма степен потенциален спад на пазара от 20%, отколкото повишение от 20%.

Някои финансови специалисти определят фонда Icahn Enterprises като най-големия „къс хеджфонд“ в света, въз основа на рекордните му къси позиции.

За сравнение нетната къса позиция на Horseman Global, който се определя като „къс фонд“, е едва 98%.

На този етап късите залози на Айкън не се отплащат, като за първите три месеца на годината фондът му е донесъл загуба на инвеститорите в размер на 12.8%.