Златото поскъпна с 19% от началото на годината, като премина за момент психологическата граница от 1 300 долара за първи път от 15 месеца насам. И макар благородният метал да се върна при нива на търговия от около 1 265 долара за унция, търсенето му расте значително.

Купувачите в Индия се върнаха към пазара на злато, като в същото време търсенето му в САЩ е най-високо от 30 години насам.

Не само индивидуалните инвеститори обаче бързат да си купуват злато. Това правят и централните банки по света.

Според данни на World Gold Council централните банки са купили нетно 45 тона злато през първите три месеца на годината, което е повишение от 28% спрямо същия период на миналата година.

Сред централните финансови институции най-много са придобили банката на Русия (46 тона), Китай (35 тона) и Казахстан (7 тона).

Основната причина за това централните банки да купуват злато е стремежът им да диверсифицират доларовите си резерви срещу волиталността на щатската валута.

В исторически план цената на златото е негативно корелирана с търговията на долара, така че обикновено поевтиняването на долара е свързано с поскъпване на петрола.

Според специалистите от Сapital Economics, силното търсене на злато през първите три месеца от страна на централните банки може да е индикация за по-нататъшно добро представяне в търсенето и през настоящото тримесечие.

Все повече стават пазарните участници, прогнозиращи по-нататъшен ръст в цената на златото към 1 400-1 500 долара за унция.