В Бургас беше даден старт на строителството на уникалния парков жилищен комплекс Atlantis Residence Park. Проектът няма аналог в целия регион и ще промени изцяло виждането за съвременен живот в града.

Първата копка беше направена от строителния директор Юлиян Панев, главния проектант арх. Асен Игнатов и арх. Милица Петрова, проектант интериор и дизайн.

Концепцията на комплекса е вдъхновена от стандарта на живот в големите градове. Разрастването и масовото урбанизиране променят изцяло тяхната визия, а с това и нуждите на жителите им. В централните части и прилежащите им комплекси все по-трудно се намират паркоместа, зелени пространства, спокойни зони за отдих и детска игра.

Шумът, напрежението и все по-замърсената околна среда са фактори, които изместват спокойните зони за пълноценно обитаване извън центъра. Именно заради това хората предпочитат да живеят в комплекси от затворен тип, които им предоставят нужните условия за отдих, уют и сигурност.

„В България тази тенденция вече е факт, като първо започна в София и Пловдив. През последните 10 години там започна процеса на изместване на жилищните пространства по периферията на града, в близост до планината. Хората предпочитат да закупуват жилища в тези по-спокойни райони, където могат да бъдат близо до природата и да си починат пълноценно от натовареното ежедневие.“, каза арх. Асен Игнатов, главен проектант на Residence Park.

Като изключително бързо развиващо се пространство, Бургас също започва да придобива белезите на големите градове, а с това и да разширява своите граници. Ярко се изразяват 3 посоки на развитие - Меден Рудник, Ветрен и Сарафово.

Първите две отдалечават жителите от морето, докато Сарафово се намира на самия морски бряг. Именно заради това Атлантис България избира да развива дейността си точно там, създавайки „район в района“ – Сарафово ЮГ. Там се намира и новият парков комплекс от затворен тип Residence Park.

„Нашата основна мисия с този проект е да наложим един нов стандарт на обитаване. Сега концепцията за живот в самостоятелен жилищен комплекс с лични паркови пространства е нещо иновативно за града. Искаме съвсем скоро това да е нещо обичайно, което хората да изискват от строителите при покупка на къща или апартамент.

Именно затова и цените, на които продаваме жилищата, са изключително достъпни – 474 евро за кв. м. Важно е да отбележа и че няма такса поддръжка. Време е хората да разберат, че този начин на живот не е лукс, а нещо, което им се полага“, заяви Юлиян Панев, строителен директор на Residence Park.

Residence Park се строи на площ от 9500 кв. м, като 60% от пространството са зелени площи, състоящи се от многогодишна и нова растителност. Те са обособени в 7 паркови зони – зони за отдих на цялото семейство с пейки и беседки, зона за пикник, детска площадка, зона за спорт и релакс, зона с шахматен релеф. Благодарение на тях на практика живущите в комплекса ще разполагат със свой собствен парк.

„Ще създадем домашен живот извън рамките на четирите стени. Този начин на обитаване е много по-здравословен, социален и естествен. Всеки един от апартаментите е проектиран така, че има изглед към парка, като почти всички жилища са ориентирани на юг към морето.

Обърнали сме специално внимание на семействата с деца. Благодарение на контролирания достъп родителите ще могат да са спокойни за сигурността на малчуганите, а те самите ще могат да играят необезспокоявани с връстниците си.“, сподели арх. Милица Петрова, един от проектантите на Residence Park.

Residence Park не е първият проект на Атлантис България Холдинг, който носи зелената идея. Компанията наложи изцяло нов модел на строителство, изграждайки не отделни сгради, а цялостен нов жилищен район, създаден с мисъл за неговите жители, а именно – Сарафово ЮГ. Името му не е избрано случайно, тъй като това е едно от малкото места в България, където плажът гледа на юг.

През последните години компанията усилено инвестира в създаването на цялостна инфраструктура и нейната поддръжка. Със собствени средства Атлантис изгради водопровод и канализация за района, тротоари и улично осветление. Съвместно с други представители на местния бизнес беше изградена и чисто нова улица, отвеждаща към плажа.

Дело на холдинга е и облагородяването на ската към прилежащия плаж и голямата пешеходна алея към него. Компанията се грижи изцяло за извозването на отпадъците в Сарафово ЮГ. Интересна, вече реализирана идея е и засаждането на овощна градина в града.

Един от мащабните проекти, който престои да бъде осъществен благодарение на Атлантис България Холдинг, е реконструкцията на ул. “Ангел Димитров“ в участъка на север от ул. Лазурна. Освен цялостно асфалтиране, той включва 2 нови автобусни спирки и обръщало.

Извършеното проектиране е на стойност над 30 000 лв., а проектът е вече дарен на община Бургас, като се очаква тя да започне реализирането му до края на 2016 г.

През следващите три уикенда всички, желаещи да видят проекта, ще могат да направят това в Paradise Center на ниво 0, непосредствено до "Информация". Уникалното преживяване е гарантирано от осигурените за целта очила за виртуална реалност.

Повече подробности за проекта можете да видите на http://www.residencepark.bg/.