Луксозната аукционна къща Sotheby’s би собственото си достижение за рекордна стойност на продадени бижута. По време на специален аукцион в Женева компанията продаде бижута на стойност 175 милиона долара.

По търга бе продаден и рядък розов диамант от 15.38 карата с форма на круша срещу сумата от 32 милиона долара. Цената му бе под очакваните от специалистите 38 милиона долара.

Камъкът бе обявен за продажба от Ехуд Ланиадо, който също така продаде диамантът Blue Moon of Josephine. Последният бе най-скъпо купеният шлифован диамант в света, продаден през ноември 2015 г. срещу сумата от 50 милиона долара.

Уникалният розов диамант е продаден на купувач от Азия, наддаващ по телефона и пожелал анонимност.

„Постепенно започваме да виждаме пазар на диамантите, простиращ се отвъд този на бижутата. Диамантите се превръщат в истински актив. Смятам, че тенденцията в тази насока ще продължи, като постепенно вниманието ще започне да се насочва и към белите камъни“, прогнозира Ланиадо в специално интервю за Bloomberg.

Аукционният пазар преживява своите трудни моменти през последните месеци, което се вижда от резултатите на водещите къщи в световен мащаб, сред които Christie’s, Sotheby’s и Phillips.

Те са продали с 50% по-малко луксозни стоки, в сравнение със същия период на миналата година. Sotheby’s например пласира само 53% от предлаганите стоки в Женева на аукцион на 14 май.

През изминалата година цената на нешлифованите диаманти се понижи с 18%, или най-много от финансовата криза през 2008 година.

Скъпият долар и колапсът в цената на петрола, засегнал купувачите от Русия и Близкия Изток, са сред основните причини за поевтиняването.