Кажете ни, ако ви се стори познато: обядвали сте нещо здравословно, може би сандвич или салата. Усетили сте засищане. Към 14:00 обаче започвате да изпитвате лек глад. Рано е за лека закуска, но ви делят минути от момента, в който ще се нахвърлите върху някой шоколадов десерт.

В такива ситуации се нуждаете от нещо, което да ви разсее. Проблемът е, че започвате да се убеждавате, че можете да си върнете концентрацията, стига да изядете нещо сладко. Малко сладичко не вреди на никого, нали? Затова спирате работа и отивате да си вземете лека закуска. След 20 минути усещате как сте се заситили. След това идва спадът на енергията.

Това е напълно нормално.

Когато консумираме храни, които са богати на въглехидрати, тялото освобождава хормона инсулин, който навлиза в кръвообращението и клетките. Дотук добре. Когато въглехидратите са под формата на прости захари и лесно се усвояват, те бързо навлизат в тялото. Налице е освождаване на много инсулин, тъй като глюкозата в кръвта е много.

Високите нива са токсични и тялото се опитва да ги нормализира възможно най-бързо. След като инсулинът намали нивото на глюкозата в кръвта, тялото изпада в хипогликемия - ниско ниво на захарта. Затова отново изпитвате глад и сте уморени. Порочният кръг е напълно завършен и процесът ще продължи в същия дух - на енергичност и след това усещане за липса на енергия.

Така.. трябва ли да изядете морков като лека закуска? Според експерти не е важно какво точно ядете, а как ядете през целия ден.

По този начин ще поддържате стабилно нивото на захарта в кръвта.

План за овладяване на апетита на работното място:

Закуска:

Заложете на яйца и пълнозърнест сандвич, овесени ядки и плодове с кисело мляко. Или пък банан и фъстъчено масло.

Обяд:

Изяжте бурито и сандвич с пуешко месо и авокадо. Задължително хлябът да е пълнозърнест. Нямаме нищо против салата с ябълка и спанак, подправена с малко орехи, пилешко филе, зеленчуци и балсамов винегрет.

Леки закуски:

Можете да заложите без капка съмнение на кисело мляко с начукани бадеми, ябълка и фъстъчено масло, сирене и пълнозърнести крекери, вегетариански пръчици с хумус, пълнозърнести зърнени продукти с боровинки и мляко, шепа ядки. Всички тези предложения са вкусни и здравословни.

Коя храна не бива да присъства в хранителното меню?

Бягайте от протеиновите барове, шейковете и енергийните напитки. Преработените храни също не са за предпочитане.