Продажбите на дребно във Великобритания се повишават с повече от средните очаквания на анализаторите. Те нарастват с 1.3% през април на месечна база, или над два пъти повече от прогнозирания ръст в размер на 0.6%.

Добрите резултати се предопределят от ръста с 2.5% в продажбите на нехранителните стоки, докато хранителните добавят 0.1% през четвъртия месец на годината.

Без да се отчитат продажбите на горива, показателят се повишава с 1.5%, или отново над средните прогнози на анализаторите.

Ръстът следва два месеца на спад в продажбите, въпреки че понижението за март бе ревизирано от 1.3% понижение на 0.5% спад.

На годишна база повишението на показателя е в размер на 4.3%. Продажбите на дрехи растат с 1.3% на месечна база през април, подпомогнати от силните отстъпки, правени от търговските вериги през месеца. На годишна база обаче тези продажби падат с 6.3%, което е най-големият им спад от 2012 година насам.

За трите месеца до април продажбите на дребно растат с 0.3%, което е най-слабият им ръст от септември 2014 година насам.

Данните бяха първите добри такива за британската икономика от няколко месеца насам и стават реалност малко преди референдума в страната през юни относно оставането й в границите на ЕС.

След резултатите паундът се повиши до нива от 1.4661 спрямо долара, или с 0.4% нагоре за деня.