Американските акции затвориха сесията в петък на по-високи нива, след като инвеститорите не отдадоха голямо значение на коментарите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че новото увеличаване на лихвените нива може да стане факт още това лято.

И трите основни американски индекса записаха най-сериозното седмично повишение от няколко седмици насам, малко преди трейдърите да стартират по-дългия уикенд. Щатските пазари ще останат затворени заради официален празник в страната.

„За нас е най-подходящо ръстът на лихвените нива да става постепенно и много внимателно във времето“ каза Йелън по време на посещението си в университета „Харвард“. „Това означава, че в близките месеци може да се очаква това да бъде направено“, допълни тя.

По-рано този месец, след срещата на Централната банка, инвеститорите останаха много изненадани, след като стана ясно, че увеличаването на лихвените нива е твърде възможно да стане факт още през юни.

„Изглежда Йелън, заедно с останалите представители на Фед, са доста изненадани, че инвеститорите приемат толкова спокойно новините около основните лихвени проценти.“ Това каза Майкъл Антонели, брокер на ценни книжа в Robert W. Baird & Co.

Междувременно бяха обявени преразгледаните данни за икономическия растеж на САЩ за първото тримесечие от годината. Резултатите бяха променени от 0.5 процента на 0.8 процента, благодарение на по-силното представяне на жилищното строителство и по-добрите данни от търговците на дребно.

Европейските акции записаха незначителен напредък, след като инвеститорите предпочетоха да изчакат изявлението на Йелън, което имаше за цел да подскаже възможно ли е увеличаване на лихвените нива в близко бъдеще.

„Време е фондовите пазари да започнат да свикват с мисълта, че лихвите ще се нормализират скоро и да не изпадат в паника от това“, каза Ян Уилямс, икономист в Peel Hunt.

Последните няколко сесии дадоха основание инвеститорите да останат спокойни, след като основните европейски индекси тръгнаха нагоре, въпреки слуховете за покачване на лихвите в САЩ това лято. Трябва обаче да се отбележи, че този напредък е благодарение на поскъпването на акциите на енергийните и финансовите компании.

EUR/USD

Еврото отбеляза негативна сесия спрямо долара в петък. Единната валута прекъсна двудневната печеливша серия и загуби напълно преднината, която беше натрупала. Двойката да се търгува под късата плъзгаща се средна, което предполага продължаване на мечия тренд и занапред. Търговията в петък стартира на цена от 1.1192, а еврото се раздели с 80 пипса. Дъно за деня бе ударено малко преди финала на сесията на ниво 1.1110.

Подкрепа: 1.1069; 1.0998
Съпротива: 1.1226; 1.1291;

GBP/USD

Паундът записа втора поредна загуба спрямо долара в края на работната седмица. Английската валута регистрира динамична търговия, но в крайна сметка сесията приключи в полза на долара. Ако очакванията за нов негативен тренд се оправдаят, двойката ще направи тест на подкрепата при 1.4590. Търговията в петък бе отворена на курс от 1.4668, а финалната линия бе пресечена 58 пипса по-надолу. Трендът бе волатилен, като разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня бе 84 пипса.

Подкрепа: 1.4524; 1.4460;
Съпротива: 1.4768; 1.4847;

USD/CHF

Доларът регистрира ръст спрямо швейцарския франк в петък. Сесията стартира на курс от 0.9891, като трендът бе от бичи характер през цялата търговия. По-съществено увеличение бе записано в края на деня, когато валутите достигнаха връх при 0.9946. Финалът бе сложен едва 1 пипс по-надолу. Ако биковете продължат и занапред, съпротивата при 0.9965 ще бъде пробита.

Подкрепа: 0.9870; 0.9846;
Съпротива: 0.9965; 1.0001;

USD/JPY

Доларът записа ръст спрямо йената в петък. Американската валута оправда положителните очаквания, но до пробив на ключови нива не се стига. Ако положителната инерция се запази и занапред, съпротивата при 111.86 ще бъде преодоляна. Сесията бе отворена на цена от 109.75, като в началото трендът бе волатилен. Следобед биковете надделяха и двойката достигна връх за деня при 110.44. Финалът бе сложен 3 пипса по-надолу.

Подкрепа: 109.06; 108.19;
Съпротива: 111.86; 113.32;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.