Пламен Цеков, изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД и член е на Борда на Българската аутсорсинг асоциация, обсъди в специално интервю за Profit.bg състоянието на аутсорсинг индустрията в страната:

Г-н Цеков, разкажете ни повече за аутосорсинг индустрията, за да разсеете градските легенди и митовете, които битуват в тази сфера.

Масовото разбиране в България все още е, че това е една добре платена, но ниско стойностна работа, тъй като няма собствен продукт. Че това е една индустрия на кол-центрове и стриктно изпълнение на елементарни задачи. А това изобщо не е така. Все повече и повече фирми в чужбина търсят партньори за все по-специфичен аутсорсинг, за да могат да доставят по-качествени цялостни услуги на клиентите си, като използват специализирани звена за определен род дейности. Тези специализирани звена – т.нар. аутсоринг компании, доставят много по-качествени и устойчиви услуги и съответно помагат на клентите си на база на предишен натрупан опит от други индустрии, да трансформират бизнеса си съобразно заобикалящата среда и да се съсредоточат върху своето core know-how. България е притегателна дестинация точно заради по-комплексните изисквания за уменията и гъвкавостта на хората, и затова все повече прожектори се насочват към нас.

От високостойностните аутсоринг компании се изисква все повече и повече опит и гъвкавост, креативност и процесни иновации. Опитът, който се натрупва в човешкия капитал, организационна структура и ноухау е самия продукт, но
малко хора виждат точно тази линия на разсъждение.

В момента ИТ аутсорсинга е един от най-високоплатените бизнеси в България. Да, много от клиентите са дошли заради добрата цена на труда, но остават и доразвиват операциите си заради качеството и уникалността на таланта.

Подобно на повечето бизнеси, и аутосорсинг индустрията еволюира. В каква посока я води развитието й?

Аутсорсингът е управление на услуги, процеси и отговорности. Все повече отговорности се прехвърлят към доставчика на услугата и той поема отговорността за изпълнението и постигането на ефективност чрез иновации. Има все по-голяма автоматизация на елементарните дейности, като фокуса се прехвърля върху хората с повече умения от различни сфери. Бизнеса става все по-комплексен и изисква все повече качество и креативност.

Една болна тема у нас – липсата на достатъчно добре подготвени кадри за бизнеса. Според вас в какво се крие ключът за този проблем?

Държавата трябва да създаде по-опростена форма и среда, в която бизнеса и образованието да общуват и да правят промени за по-доброто бъдеще на нацията. Трябва да вземем повече мерки да задържим и върнем обратно качествения български талант, а защо не и да създадем среда за международния талант. България може да стане добра притегателна дестинация за високообразовани емигранти. Те обаче няма да дойдат само заради ниските данъци – трябва да се подобри още средата и качеството на живот откъм публичните услуги. Природните дадености ги имаме.

Разкажете ни повече за избора на „Аутосорсинг град на годината“, както и на „Аутосорсинг сграда на годината“.

Членовете на Българската Аутсорсинг Асоциация ще отличат градовете, които успяха да разберат смисъла и стойността на тази индустрия и как тя променя икономическия климат. Също така и инвеститорите, които създават и подпомагат индустрията чрез качествени бизнес офис площи. Те са необходимост за създаване на добър микроклимат във всяка една компания ориентирана към хората. Изборът за Град и Сграда на годината изцяло зависи от вота на бизнеса и неговото субективно възприятие за всяка една кандидатура.

Пламен Цеков е изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД. Той е с над 15-годишен опит в ИТ индустрията и позиционирането на българския талант на висококонкурентния международен пазар на софтуерни и аутсорсинг услуги. Член е на Борда на Българската аутсорсинг асоциация, чиято цел е да обединява интересите на компаниите в страната, които предоставят аутсорсинг услуги, да развива конкурентността на средата и да създава допълнителни условия за привличането на чуждестранни инвестиции в ИТ сектора.