Като част от инициативата “Път към утрешния ден", Отделът по транспорта на щата Мисури ще си партнира с базирания в Айдахо стартъп Solar Roadways.

Планът е да бъде покрита все още неопределена част от пътната настилка от легендарния Път 66 в частта му в Конуей, Мисури, с пригодени за пътя слънчеви панели, които генерират електричество.

“Очакваме да бъдат поставени до края на тази година, може би преди да падне първия сняг,” казва Том Блеър, който оглавява инициативата. Според него щатът ще прибегне до групово набиране на средства в опит да събере финансирането, необходимо за реализирането на този план.

Вижте още: Супер технология променя бъдещето на градските площади

През 2009 г. екипът на Solar Roadways получи грант в размер на 100 000 долара от Федералната пътна администрация, за да създаде прототип. Оттогава компанията е получила два гранта от по 750 000 долара за проучвателни цели от Министерството на транспорта на САЩ. Освен това компанията набра 2 млн. долара със собствена кампания в Indiegogo.

Покритите със закалено стъкло панели правят много повече от това просто да събират слънчевата енергия. Те също така произвежда LED осветление, което може да замени пътната маркировка и сигнализация.

Тъй като панелите са модуларни, от Solar Roadways твърдят, че подменянето на увредените места ще бъде по-евтино и ще създава по-малко проблеми, отколкото преасфалтирането на цели части от магистралата.