Инвеститорът милиардер Джордж Сорос призова в своя статия да бъде направена цялостна реконструкция на Европейския съюз с цел спасяването му, макар същевременно да предупреждава, че референдумът във Великобритания прави "разпадането на ЕС практически необратимо".

Той посочи също, че последиците от решението за Брекзит вероятно ще навредят на самата Великобритания, предадоха Ройтерс и БТА.

"Великобритания в крайна сметка може, а може и да не е по-добре от другите страни, като напусне ЕС, но икономиката и народът й ще пострадат значително в краткосрочен до средносрочен план", написа Сорос в коментарна статия.

Милиардерът натрупа огромни печалби през 1992 г., като заложи срещу британската лира, когато тя се срина и се наложи да бъде извадена от европейския валутен механизъм.

По-рано през седмицата, преди референдума, в статия в "Гардиън", той предупреди, че може да се случат сходни с онези събития, като предрече, че победа на Брекзит ще отслаби курса на лирата с поне 15 процента, а може би и с над 20 процента, и ще падне до под 1.15 долара.

В петък курсът на лирата падна с около 10 процента, като удари 31-годишно дъно, но не падна под 1.32 долара. Не е известно дали Сорос е залагал срещу британската валута, отбелязва Ройтерс. Негов говорител отказа да коментира дали инвеститорът е спечелил пари, заложени на Брекзит.

"Сега катастрофичният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се сбъдна, като направи разпадането на ЕС практически необратимо", пише Сорос в статията си.

"Хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС", допълва той.

Милиардерът посочи, че последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

В статията си Сорос пише още, че ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. Въпреки всичко той призовава за подкрепа за реконструиране на съюза.

"След Брекзит всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло", написа той.

"Убеден съм, че когато се проявят последиците от Брекзит в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас", допълни Сорос.