Щатските индекси отчетоха два от най-добрите си дни през настоящата година, с което, от една страна, се изтриха загубите от предходните два работни дни, а от друга - основните индикатори излязоха на положителна територия за 2016 г.

Вчера Dow Jones Industrial Average добави 1.64 на сто, до 17 694 пункта, а S&P 500 и Nasdaq се повишиха с 1.7 и 1.9 на сто, до респективно 2070.77 и 4779.25 пункта.

Ръстът идва на фона на притесненията на инвеститорите, че евентуалното излизане на ЕС от страна на Великобритания ще понижи ръста на световната икономика в условия на ниски лихвени нива.

„Изненадващо е колко слаба бе реакцията на пазара на решението на избирателите във Великобритания. Според инвеститорите, това по всяка вероятност няма да е сред големите рискове за ръста на икономиката ни", смята Дейсън Томас, главен инвестиционен директор на Savos Investments.

Брокерът в Robert W. Baird Майкъл Антонели заяви: „Ако повишението през предходната сесия бе вследствие на закриване на къси позиции, то ръстът в сряда бе продиктуван от навлизането на нови инвеститори на пазара“.

Антонели добави, че по време на сесията е имало нови закривания на къси позиции, но това, само по себе си, никога не е достатъчно, за да се осъществи ръст и то подобен на този, който бе отчетен в последните две борсови сесии.

Второ дневно повишение отчетоха и азиатските индекси, като японският Nikkei добави 0.81 на сто, до 15 692.68 пункта, в Южна Корея Kospi нарасна с 0.7 на сто, а основният индикатор на борсата в Хонконг - Hang Sang, към момента бележи ръст от 1.6%, до 20 762.40 пункта.

Японската йена пък е на път да отбележи най-доброто си месечно представяне от октомври 2008 г. насам, след като поскъпна със 7.7% спрямо щатския долар през юни. Ръстът преди осем години бе от 7.8 на сто.

Йената също така е най-добре представилата се валута сред 10-те основни спрямо британския паунд, отчел сериозни загуби след референдума за излизане от ЕС.

Финансови институции, влючително Nomura Holdings и Citigroup, повишиха годишните си очаквания за йената, като според тях до края на 2016 г. тя ще поскъпне с 20% спрямо британския паунд.

Повишения бяха отчетени и в Австралия, където индексът S&P/ASX 200 добави 0.5%, а новозеландският S&P/NZX 50 се повиши с 1.1 на сто.