Петима милиардери са увеличили състоянието си с повече от 5 млрд. долара за първите шест месеца на 2016 г., сочат данни на Bloomberg.

Това са петролният магнат Харолд Хам, трима от наследниците на империята WalMart, както и инвеститорът Уорън Бъфет.

Хам наскоро се разведе с дългогодишната си съпруга Сю Ан Арнал, след като й предложи чек за близо 1 млрд. долара. Това обаче едва ли е проблем за Хам, тъй като само за шест месеца той е увеличил състоянието си с 6.4 млрд. долара, благодарение на ръста в цената на петрола, съответно и на пазарната оценка на компанията му Continental Resources.

Ръстът в книжата на WalMart в последните месеци се отразява благоприятно на наследниците на най-голямата верига за продажби на дребно в света.

Роб и Джим Уолтън са добавили 5.7 и 5.5 млрд. долара, по данни към 1 юли, и днес вече притежават 35.7 и 35.9 млрд. долара, докато Алис Уолтън, която е втората най-богата жена в света с 34.8 млрд. долара, има с 5.3 млрд. долара повече, отколкото в края на 2015 г.

Уорън Бъфет увеличава състоянието си с 5.2 млрд. долара, до настоящите 67.5 млрд. долара, докато Лилиан Бетанкур е добавила 4.9 млрд. долара. 93-годишната жена е най-богатата жена, благодарение на дела си в козметичната компания L'Oreal, където тя е най-големият акционер.

Технологичните богаташи Марк Закърбърг и Джеф Безос пък са увеличили състоянията си с по 3.6 млрд. долара. Най-богатият човек в света - Бил Гейтс, е добавил 1.6 млрд. долара и по последни данни притежава 85.4 млрд. долара, а най-богатият европеец Амансио Ортега има 72.6 млрд. долара, или с 318 млн. долара по-малко от 31 декември 2015 г.