Цените на имотите, както и броят на сключените сделки, продължават да се повишават - най-вече в София и Пловдив. Все повече купувачи насочват парите си към сектора на недвижимите имоти, главно заради ниските лихви по депозитите в страната.

Низходящият тренд на пазара на кредити обаче подтиква и друга част от хората, не разполагащи със спестявания, да помислят за купуването на собствен дом, но на кредит.

Кои обаче е прав – тези, които предпочитат да живеят в собствено жилище, или наемателите – това едва ли можем да посочим, тъй като всяко домакинство трябва да прецени плюсовете, минусите и възможностите си евентуално да обслужва заем.

Да, българите са сред народите с най-голям процент на собствени жилища, но наемателите също имат своите доводи.

Основният е, че изплащането на нов дом излиза значително по-скъпо, след като в разстояние на 20, 25 или 30 години се плаща кредит на банката. Не бива да се пренебрегва и несигурността на част от тях за местоработата им, т.е. бъдещите им доходи.

Какво обаче смятат специалистите във времена на ниски лихви по кредитите? Какво трябва да изберем днес, ако се замисляме над един от основните въпроси в сектора – наем или заем?

С подобряването на лихвите по ипотечните заеми и падането им на нива между 4.25 и 5.25%, все повече млади хора, живеещи под наем, взимат решение да закупят собствен дом, каза за Profit.bg Тихомир Тошев, управител на Кредит Център.

Те се оформят като втората най-активна група купувачи на имоти в големите градове. Интересна тенденция е, че ако преди кризата тази група купуваше предимно двустайни жилища, то в момента предпочитаните имоти са тристайни.

Четете още: Експерти: Имотите са най-добрата инвестиция в момента

Хората, живеещи под наем, обикновено търсят финансиране около 80% от стойността на имота, който са харесали, като продължават да предпочитат месечната вноска да е близка до наема, който са плащали, или с 50 до 100 лева отгоре, споделя още Тошев.

Информират се добре за плюсовете и минусите на решението си, а ако се сдобият с дом, в повечето случаи не са склонни да поемат голям риск. Очаквам тази група купувачи да продължи да бъде активна до края на годината и през 2017 г., допълва още той.

Вие какво бихте избрали – кредит и живот в собствено жилище или месечен наем?