Амстердам отдавна е известен като една от зелените европейски столици.

Градът работи по намаляване на замърсяването, но един от основните проблеми остават вредните емисии от личните автомобили на жителите.

За да мотивира гражданите да използва по-зелени и екологични решения местният дизайнер Йорис Лам е решил да създаде серия къщи за птици, които ще могат да разпространяват безплатен Wi-Fi, но само, когато вредните емисии са паднали до здравословни нива и не влияят негативно на екологичния фон.

Създателят се стреми да демонстрира колко вредно може да е замърсяването и с ограничаването на интернета, той най-накрая ще може да акцентира върху основният проблем.

Вижте още: Лондон следи нивото на замърсяване на въздуха с гълъби

Скорошно изследване на холандската здравна организация "Приятели на Земята" показва, че 11 градски зони на Холандия, включително Амстердам, падат под оптималните екологични стандарти, определени от Европа.

Лам, чийто предишен опит е в медиите и дизайна, признава, че много отдавна търсил метод за онагледяването на този проблем и с предоставянето на повече данни с къщите за птици с вграден интернет ще може да направи точно това.

Малките къщички няма да приютяват птици, защото в тях е вграден сензор за измерване на вредните емисии в радиус от 100 метра. Всеки ден информацията се изпраща на централен сървър, където данните се обработват и ако са достатъчно добри, безплатният интернет се активира.

Връзката остава активна за всички потребители, но с тази разлика, че когато има замърсяване на въздуха, рутерите ще излъчват и безплатна информация за намаляването на вредните емисии.

Продуктът е още прототип, но вече е провлякъл вниманието на местната управа в Амстердам.