В цял свят съществуват много удивителни места. Една част от тях представляват градове-крепости. Това означава, че историята им е богата на интересни събития и военни действия.

Ето няколко предложения, които ще ви съблазнят.

1. Дубровник, Хърватия

100-метровата стена около този крайбрежен град е изиграла своята роля през годините. Оттук се открива удивителна гледка към Адриатическо море.

2. Авила, Испания

Строителството на тази стабилна крепост с 88 кули започва през 1090 година. Разположен е 115 км от Мадрид, на 1117 м надморска височина, което го прави най-високата столица на провинция в Испания. Историческа справка сочи, че тук е родена Тереза Авилска, чиито мощи се пазят в града и до ден-днешен.

3. Каркасон, Франция

Този град е популярен с коническите кули и двойните пръстени на крепостните стени.

4. Обидуш, Португалия

Исторически център на града се явява замък от 12 век, който в момента е трансформиран в бутиков хотел в средновековен стил.

5. Йерусалим

В околностите на този съвременен град, обкръжен от стената на Стария град на Йерусалим, се намира и храмът Гроб Господен.

6. Есуейра, Мароко

Вълните на Атлантическия океан се разбиват в основите на стените на този пристанищен град.

7. Пиняо, Китай

Стените изолират провинция Шанси с крепост, която е на възраст около 3000 години. Тя се извисява на височина почти 40 метра.

8. Ичан-Кала, Узбекистан

Представлява заобиколен от здрави стени исторически вътрешен град на Хива. Крепостните съоръжения, дворците, мавзолеите, минаретата, караваните-сараи и баните са превърнали Ичан-Кала в уникален град-паметник.

Легенда гласи, че при строителството на цитаделата на Ичан-Кала е използвана глина от същото място, откъдето я е взимал пророк Мохамед, когато е строил Медина.

9. Джайсалмер, Индия

Този град се намира в средата на Великата индийска пустиня, щат Раджастхан. Център е на едноименен окръг. През него минават пътищата, пресичащи пустинята.

От този град започва национален парк Пустиня. Знаменитият индийски режисьор Сатяджит Рей е бил толкова замаян от красотата на Джайсалмер, че е използвал това място като фон за развитието на своя детективски рома, който е екранизиран през 1974 година под името "Златната крепост".

10. Монтериджони, Италия

Монтериджони е италианско градче в централната част на страната. Разположено е на 200 метра надморска височина. Тук можете да видите добре запазени средновековни стени, които са заграждали цялото село.

11. Буртание, Холандия

Преди тези крепости за служили за военни цели. Сега се използват за обществени цели.

12. Мистра, Гърция

Руините на този изоставен град-крепост ни връщат назад във времето. Именно тук е бил коронованн последният византийски император - Константин XI Палеолог.

Последните владетели на Мистра са Тома Палеолог и Катерина Закария, чиято дъщеря е София Палеологина - баба на Иван Грозни.

13. Квебек, Канада

Стените са обграждали по-голямата част от Квебек и са признати за Национална историческа забележителност на Канада.

14. Истанбул, Турция

Вероятно, ако ви попитат за град-крепост, веднага ще се сетите за Истанбул или още познат като Константинопол. Днес това е един от най-големите градове в Турция. Изключително важен икономически, културен и исторически център на страната.

През 2010 г. Истанбул бе обявен за Европейска столица на културата и стана десетата най-популярна дестинация в света със седем милиона чуждестранни гости.