Това лято Уорън Бъфет отново надмина личния си рекорд като дари близо 2.9 млрд. долара от акциите на компанията си Berkshire Hathaway на благотворителни организации. Дарението надминава предишните му 2.84 млрд. долара от юли 2015, както и сумата от 2.8 млрд. долара, дарена през 2014 г.

Според документи Бъфет е дарил 19.6 милиона акции клас Б, оценени на 145.93 долара за акция, на пет благотворителни организации.

Най-популярната от тях е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която се стреми да прекрати бедността по света, да подобри качеството на образованието в американската училищна система, бори се с ХИВ, детски паралич и малария.

Последната инициатива на Бил Гейтс бе дарение от над 100 хиляди кокошки на бедните по света, които могат да отглеждат и да продават животните, за да се измъкнат от бедността. Бъфет е дарил близо 2.2 млрд. долара на фондацията през изминалата седмица.

Инвеститорът е дарил 215 милиона на фондацията Сюзън Томпсън Бъфет, организация в името на жена му, която се занимава с инициативи, свързани със семейно планиране и стипендии за обучение. Бъфет също така е дарил и по 150 милиона на всяка от фондациите на трите си деца.

Тазгодишните дарения са намалили богатството на Бъфет до 65.6 милиарда долара, което е повече от достатъчно, за да го задържи на второ място по богатство в света. Той е само с милиард по-богат от собственика на Амазон Джеф Безос и с 12 милиарда по-беден от Бил Гейтс.

От 2010 г. Бъфет и Гейтс насърчават милиардерите по света да даряват поне половината от печалбите си на благотворителни организации.

От тогава до днес, 154 за откликнали на молбата им, включително Дейвид Рокфелер и Марк Закърбърг.

Бъфет се е зарекъл да дари 99% от богатството си до края на живота си. Дарението му от сряда увеличава сумата дарена досега до 28.5 млрд. долара.